den 29 november

Interpellation 2002/03:73 av Torsten Lindström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om småföretagens behov av arbetskraft

Människors lärande är mångfasetterat. Det finns många olika former av kunskap liksom olika uttrycksformer för dessa kunskaper. Dagens samhälle är redan och blir framöver i allt högre grad ett kunskapssamhälle. Att det finns tillgång till adekvat utbildning är en förutsättning för den ekonomiska tillväxt som möjliggör satsningar på vården, skolan, infrastrukturen, rättsväsendet och övriga delar av den gemensamma välfärden. Skol- och utbildningsväsendet måste vara lyhört för de behov och önskemål som finns hos individer, arbetsgivare och andra intressenter. Vi kristdemokrater ser lärandet som en del i varje människas bildning och utvecklingsprocess. Utbildningen måste också fungera utifrån arbetsgivarnas önskemål. En inte tillräckligt uppmärksammad grupp i detta avseende är småföretagen.

För att Sverige ska utvecklas som kunskapssamhälle är det nödvändigt att småföretagens behov av kvalificerad arbetskraft tillgodoses. Enligt en nyligen genomförd undersökning är just bristen på arbetskraft det enskilt största tillväxthindret för mer än vart femte småföretag. Av de företag som anser sig ha expansionsmöjligheter är det en än större andel, 28 %, som betraktar arbetskraftsbristen som ett avgörande problem. Framför allt är det branscher som till exempel byggindustri, hotell och restaurang och tillverkning som har de största problemen med att rekrytera rätt utbildad personal. Det handlar således om brister inom yrken som inte traditionellt setts som teoretiska utan mer praktiska. Detta är utomordentligt allvarligt eftersom företagens och därmed Sveriges ekonomiska utveckling hindras.

Det är nödvändigt att dessa problem får en lösning. Vi kristdemokrater har vid ett flertal tillfällen föreslagit inrättande av lärlingsutbildning i gymnasieskolan liksom skapandet av en yrkeshögskola. Vi anser att det är genom ett nära samarbete med näringslivet i till exempel lärlingsutbildning som det finns en potential att tillgodose bristen på arbetskraft. Med en yrkeshögskola får även direkt yrkesinriktad utbildning en kvalitetsmärkning med en antagen examensordning. I kombination med utökad användning av validering kan detta leda till att bristen på arbetskraft avhjälps.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga utbildningsministern:

Vilka initiativ avser utbildningsministern att vidta för att tillgodose behovet av arbetskraft i de små företagen?

Vilka initiativ avser utbildningsministern att vidta för att öka inslagen av lärlingsutbildning, yrkesutbildning och validering i utbildningssystemet?