den 29 november

Interpellation 2002/03:69 av Lars Gustafsson (kd) till finansminister Bosse Ringholm om kommunernas försörjning och självbestämmande

Med jämna mellanrum kan man läsa rubriker i medierna som "Miljonregn över Halland" och "Perssonpengar". Begrepp som "Wärnerssonpengarna" blir vedertagna. Att det i själva verket är skattebetalarnas insamlade pengar försvinner på något sätt bort till glömskans rike. Om man väljer att undersöka vad som utgör den faktiska ekonomiska grunden för kommuner och landsting framträder en helt annan bild.

Intäkterna för kommunsektorn bestod 2001 till 72,6 % av skatter, till 8 % av generella statsbidrag och till 16 % av övriga statsbidrag. Den ekonomiska grunden för kommuner och landsting utgörs således till nästan en fjärdedel av sådant som staten beslutar om och som kommunerna inte kan påverka. Med tanke på den situation som råder är det viktigt att ett växande och fungerande näringsliv och en arbetsmarknad kan skapa underlag för skatteintäkter. Det skulle hindra den beroendeställning som kommunerna hamnat i.

Staten kommer att försätta kommuner och landsting i en ständigt ökande beroendeställning gentemot staten och urholka det kommunala självbestämmandet genom de av staten föreslagna och underfinansierade reformerna, vilka med jämna mellanrum åläggs kommunsektorn. Kommun- och landstingsfullmäktige riskerar att bli verkställare av nedpressade beslut från regering och riksdag.

Trots att flera kommuner beslutat att höja skatten finns det många kommuner som har dålig ekonomi. Dessutom drabbar kommunala skattehöjningar alltid låginkomsttagarna mest, vilket gör kommunala skattehöjningar till ett tveeggat ekonomiskt verktyg för kommunpolitiker. Konsekvenser av kommunala skattehöjningar kan man nu skåda i Stockholm, där den sammanlagda skattehöjningen för stockholmarna blir 1:80 kr. För en genomsnittlig tvåbarnsfamilj innebär detta en motsvarande sänkning av barnbidraget på 800 kr i månaden.

Ett ökat skatteunderlag ger bättre ekonomi för kommunerna utan att urholka medborgarnas ekonomi. Sverige behöver kommuner och landsting med stabila ekonomiska förutsättningar. Det bästa sättet att värna detta är ett företagande utan onödiga och krångliga regelverk som kan skapa arbetstillfällen och växande skatteunderlag.

Vad avser finansministern att göra för att återge självbestämmandet till kommunerna och vad avser han att göra för att bredda de skattebaser som kommunerna är beroende av?