den 22 november

Interpellation 2002/03:54 av Ulf Nilsson (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om friskolornas ekonomiska villkor

Många fristående gymnasieskolor hotas av kraftigt sänkta bidrag från och med årsskiftet. I värsta fall kan följden bli att väl fungerande skolor måste stängas. Hittills har en så kallad riksprislista fastställt vilka bidrag en friskola ska få, i de fall kommunen och skolan inte kommit överens. Sedan riksdagen våren 2002 beslutade att avskaffa den så kallade riksprislistan ska i stället bidraget till en friskola baseras på hemkommunens kostnader för motsvarande gymnasieprogram. Följden blir i många fall kraftigt sänkta bidrag. Preliminära beräkningar från Stockholms- och Göteborgsområdet pekar mot en nedskärning på 10@20 % från och med 2003. Även friskolor i kommuner med höga bidrag kan drabbas, eftersom skolorna tar emot elever från flera kommuner. Ersättningen per elev kan variera kraftigt. Som exempel kan nämnas musikskolan Rytmus i Stockholm, där eleverna kommer från 70 olika kommuner.

Folkpartiet röstade emot förslaget om att avskaffa riksprislistan. Det nya finansieringssystemet riskerar att leda till att friskolor endast etablerar sig i kommuner som ligger över genomsnittet när det gäller bidrag till skolan. Därmed blir valfriheten mindre för elever i vissa kommuner. Ett viktigt syfte med friskolereformen var att öka valfriheten för alla och att valfrihet mellan skolor inte skulle vara en plånboksfråga. De nya bidragsreglerna motverkar detta syfte.

Kommunerna redovisar sina kostnader på olika sätt och det har hittills varit svårt att göra korrekta jämförelser mellan olika kommuner. Till exempel lokalkostnaderna varierar kraftigt mellan kommunerna och redovisas inte alltid fullt ut. Därför är risken stor att de fristående skolorna inte får rimlig täckning för sin lokalhyra.

Skolverket har fått ta emot många negativa synpunkter på de nya bidragsreglerna. Nu har Skolverket redovisat ett system för redovisning av kostnaderna för olika gymnasieprogram, efter initiativ av utbildningsutskottet. Det är i dag omöjligt att säga om det nya systemet kommer att göra kommunens beräkningar mera lättförståeliga. Men faktum kvarstår; ersättningen per elev kommer att skilja sig kraftigt och detta kommer att skapa stora svårigheter för friskolorna. Därför är det nu viktigt att Utbildningsdepartementet följer utvecklingen och har en beredskap att förändra bidragsreglerna om de får negativa konsekvenser.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsministern om han avser att vidta några åtgärder för att skydda friskolorna mot plötsliga och drastiska förändringar i de ekonomiska villkoren.