den 12 maj

Interpellation 2002/03:408 av Sven Brus (kd) till socialminister Lars Engqvist om en modern familjepolitik på familjens villkor

Kristdemokraterna anser att det är av största vikt att barn och deras föräldrar får en väl fungerande vardagskontakt med varandra. Den mest väsentliga förutsättningen för att barn ska få en positiv utveckling är att de direkt efter födelsen har nära och stabila, det vill säga långvariga, känslomässiga bindningar till sina föräldrar. För de flesta barnfamiljer är dock tid tillsammans en stor bristvara. Detta påverkar såväl föräldrar som barn. I en undersökning gjord av Gallup säger hälften av de tillfrågade med barn upp till sju år att de upplever sitt liv vid sidan om jobbet som mycket eller ganska stressigt. För dem som inte har barn är motsvarande siffra 27 %. En TCO-rapport bekräftar att stressen och sömnbristen i vårt samhälle är störst bland småbarnsmammorna. Den ökade stressen i samhället påverkar även små barn. En undersökning gjord bland lärare, fritidspedagoger och förskolepersonal visar att 90 % av dem menar att det inte alls är ovanligt att förskolebarn lider av olika stressrelaterade sjukdomar. Majoriteten av de tillfrågade menar att samma stressökning kan ses hos föräldrarna som lämnar och hämtar barnen. Den förra barnombudsmannen Louise Sylwander har sagt att det i regel inte är barnets hemmiljö som är roten till problemet. Hon menar att orsakerna måste sökas på annat håll @ i skolan, förskolan och den alltmer organiserade och inrutade fritiden. Stora barngrupper såväl på dagis som i skolan bidrar till att skapa en miljö som ökar stressen. Om detta kombineras med långa vistelsetider borta från hemmet för barnen, och utan tillräcklig tid för vila, ökar riskerna för stress. "Arbetsdagarna" för många barn blir över åtta timmar.

Att de minsta barnen mår bäst av att få tillbringa merparten av dagarna med sina föräldrar har ett starkt stöd hos svenska folket. Opinionsundersökaren Torsten Österman, FSI, ställde i ett antal enkäter under åren 1985@1995 frågan: "Vilken form av vistelse under veckans vardagar skulle Du välja om tillgång och ekonomi inte var några hinder?" I genomsnitt var det endast 5 % som ansåg att barn under tre år mår bäst av att vara på förskola. Så många som 64 % ansåg att det bästa vore att de minsta barnen vistas hela dagen hos föräldrarna. I en Skopundersökning från september förra året redovisades det svenska folkets syn på finansieringen av barnomsorgen. Över tusen personer mellan 18 och 84 år svarade på frågan: "Bör man ge ekonomiskt stöd också till de föräldrar som vill ordna sin barnomsorg på annat sätt än genom offentligt finansierad barnomsorg?" Hela 75 % svarade ja på frågan och mest positiva till detta var åldersgruppen 18@34 år. I en Sifomätning i Aftonbladet Kvinna om svenska kvinnors attityd till längre föräldraledighet svarade 517 kvinnor mellan 18 och 40 år på frågan: "Vad tycker du om att med skattepengar ge föräldrar ekonomisk ersättning så att de kan vara hemma med sina barn tills de blir fyra år? Skulle det vara bra eller dåligt?" Mer än två tredjedelar, 79 %, av kvinnorna svarade att det skulle vara bra. Även om det i dag inte ges ekonomiska möjligheter att vara hemma med barnen efter att föräldraförsäkringen upphör väljer åtskilliga föräldrar, trots den stora ekonomiska uppoffringen, att stanna hemma med barnen när de är små. Hittills har Socialdemokraterna konsekvent bortsett från alla dessa föräldrars önskemål.

En majoritet i riksdagen (utom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet) stödde nyligen en reservation från utbildningsutskottet som innebär att föräldrar fritt ska kunna välja barnomsorgsform med olika inriktning på likvärdiga villkor, även att i större utsträckning vara hemma med sina barn. Det är nu upp till den socialdemokratiska regeringen att verkställa riksdagens beslut.

Kristdemokraterna har länge arbetat för att möjliggöra för föräldrar att ge barnen det de helst av allt vill ha @ mer tid tillsammans. För att göra det möjligt måste de olika regelsystemen för föräldraförsäkring, barnomsorg, flexibel arbetstid och rätt till tjänstledighet samverka på ett sådant sätt att det blir praktiskt möjligt. Socialdemokraternas familjepolitik omöjliggör valfrihet och flexibilitet. Kristdemokraterna står för en modern familjepolitik på familjens villkor. Barn är olika och har olika behov. Konsekvensen av detta blir att det som passar den ena familjen kanske inte fungerar i en annan. Kristdemokraterna har därför skapat en konstruktion av de olika systemen som gör att varje familj så långt möjligt kan hitta lösningar som passar de egna behoven.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att uppfylla riksdagsmajoritetens uttalade stöd för småbarnsföräldrars möjlighet att välja olika barnomsorgsformer och därmed även omsorg i hemmet?