den 8 maj

Interpellation 2002/03:333 av Helena Bargholtz (fp) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om djurplågeri

Under våren har i medierna redovisats flera fall av upprörande vanvård av djur på olika håll runtom i Sverige. Vanskötsel av djur upptäcks allt oftare. Antalet upptäckta fall av vanvård och djurplågeri har fördubblats på fem år och antalet fall som går till åtal har trefaldigats. Under 2001 uppgick antalet djurförbud, omhändertaganden och förelägganden till 870. Det ska jämföras med 455 ingripanden 1997. Under samma period ökade antalet åtalsanmälningar från 45 till 162. Rapporteringen för 2002 har ännu inte sammanställts men trenden tycks hålla i sig. Men siffrorna visar inte bara på en effektivare tillsyn. De visar också att inspektionerna dröjt så länge att misskötsel av djur övergått till vanvård.

Det handlar om grav vanvård av flera hundar, som inte fått tillräckligt med mat och vatten och fått leva i sin egen urin och avföring, om användningen av gasolbrännare som bränner bort hår på kors juver, om nötkreatur som lämnats svältande i sitt eget träck, sjuka svin som inte får vård och skickas till slakt fast de knappt kan gå, kalvar som håller på att drunkna i orensade gödselrännor, djur med variga bölder, smärtande och felväxta klövar och betsel som skurit in i huden. Och sjuka djur som svälter. Särskilt vidriga och plågsamma är de fall där djuruppfödare låter hornen växa in i huvudet eller ögonen på sina kor och tjurar. Men anmälningarna resulterar sällan i fällande domar.

Djurplågare går ofta fria därför att bevisen äts upp. När polisen upptäcker svåra fall av vanvård skickar uppfödaren snabbt de plågade djuren till slakteriet. Där dokumenteras inte vanvården innan djuret styckas och hamnar i charkdisken.

Anmälda djurplågare går fria eller slipper kännbara straff eftersom brister i lagar och regler, och rutiner för brottsplatsundersökningar hindrar polis och åklagare från att utreda brotten. Inte heller obduceras i allmänhet djur som i dåligt skick transporteras till slakterierna.

1. Jag vill med anledning av detta veta vilka åtgärder jordbruksministern är beredd att vidta för att komma till rätta med det utbredda djurplågeriet.

2. Avser jordbruksministern att låta göra en översyn av djurskyddslagen från 1988 och eventuellt andra lagar och regler?