den 6 maj

Interpellation 2002/03:325 av Tobias Krantz (fp) till näringsminister Leif Pagrotsky om villkoren för kvinnors företagande

Vart tredje nytt företag i Sverige i dag startas av en kvinna. Sett över ett decennium har antalet nya företag som leds av kvinnor ökat med nästan 40 %. Många kvinnor startar företag i de dynamiska tjänstebranscherna.

Det gäller inte minst inom den traditionella välfärdssektorn (skola, vård och omsorg) där andelen kvinnliga företagare uppgår till 57 %. I övriga sektorer dominerar männen bland nyföretagarna. Välfärdssektorn är också den bransch i vilken nyföretagandet, enligt Institutet för tillväxtpolitiska studiers, ITPS, statistik, minskar minst @ endast 1 % jämfört med genomsnittet för samtliga sektorer som ligger på 8 %. Kvinnors entreprenörskap är på frammarsch.

I den politiska debatten är företagande inom skola, vård och omsorg ofta förtalat och föremål för en omfattande mytbildning. Entreprenörer inom välfärdssektorn beskrivs inte sällan som profithungrande krämare utan skrupler. Att tjäna en slant på att göra människor friska, se till att gamla människor får en god ålderdom eller att barn och ungdomar lär sig läsa, skriva och räkna ses med stor misstänksamhet. Det är attityder som inte minst slår hårt mot kvinnor.

ITPS statistik ger en annan, och mer rättvisande, bild av företagandet inom välfärdssektorn. De nya företagsledarna i denna bransch är ofta enskilda näringsidkare och driver inte sitt företag i form av aktiebolag. 31 % anger viljan att förverkliga sina idéer som skäl till att starta företag, 26 % uppger att ambitionen att få arbeta självständigt som den viktigaste drivkraften. Rädsla för arbetslöshet (5 %) eller önskemål om att tjäna pengar (10 %) kommer långt ned på listan över motiv för nyföretagande.

Bakom de nedlåtande attityderna i samhällsdebatten finns regler och bestämmelser som verkar i samma riktning. Reglerna för att starta företag inom skola, vård och omsorg är ofta snåriga; det är svårt för exempelvis en sjuksköterska som vill öppna eget att få en F-skattsedel. Offentliga monopol och politiska regleringar begränsar ofta effektivt möjligheterna att starta nya företag. Konkurrensverket genomför inte några tillslag mot monopolister och karteller inom välfärdssektorn.

Med anledning av vad som ovan anförts vill jag fråga näringsminister Leif Pagrotsky vilka åtgärder han avser att vidta för att förbättra villkoren för kvinnors @ och mäns @ företagande i välfärdssektorn.