den 29 april
Interpellation 2002/03:317 av Magdalena Andersson (m) till socialminister Lars Engqvist om rehabilitering i särskilt boende
När en äldre person flyttar till särskilt boende minskar inte personens behov av rehabilitering. Däremot förändras förutsättningarna för hur det kan ske. Detta visas i en rapport från Socialstyrelsen. Den äldre hamnar i en ny miljö där mycket av personalens arbete handlar om omvårdnad. Det finns en risk att den nyinflyttade snabbt förlorar sina vanor och rutiner, samtidigt som motivationen att självständigt klara av vardagsbestyren snabbt kan avta.
En fungerande rehabilitering kan dels underhålla och förbättra den boendes funktionsförmåga, dels stödja individen att behålla sitt oberoende i en miljö där det är lätt att överlämna alltmer åt personalen.
Äldres rehabilitering bygger i hög grad på att rehabiliteringspersonalen kan arbeta indirekt genom äldreomsorgens baspersonal, vårdbiträden och undersköterskor. Det innebär att baspersonalen har en avgörande roll för rehabiliteringen. De ska kunna klara många saker: att se när bedömning av rehabiliteringsbehov behövs, att inta ett rehabiliterande arbetssätt och att klara av att genomföra specifika rehabiliteringsinsatser till exempel träningsprogram som de fått delegerade till sig.
Socialstyrelsens undersökning visar att personalen som deltog i fokusgrupperna hade det gemensamt att de hade en lång erfarenhet av arbetet med äldre. De visade sig också ha väsentliga kunskaper om hur rehabiliteringen kunde integreras i deras vardagsarbete, men upplevde samtidigt många hinder som resulterade i att de boende inte fick den rehabilitering de hade behov av. Man såg bland annat:
Studien om äldres rehabilitering i särskilt boende illustrerar hur sårbar rehabiliteringen är. Det är många länkar @ personalomsättning, baspersonalens kompetens, tillgång till handledning, rehabiliteringspersonalens tillgänglighet, samarbetsklimatet mellan bas- och rehabiliteringspersonal, de äldres och anhörigas motivation etcetera @ som måste hålla måttet för att rehabiliteringen ska komma de boende till del. Rehabiliteringen riskerar ständigt att rinna ut i sanden eller prioriteras bort även om insatserna både är beslutade och påbörjade.
Vad avser statsrådet att göra för att förstärka de länkar i rehabiliteringskedjan som är alltför svaga, så att nödvändig rehabilitering inte bara blir beslutad utan också genomförd?