den 24 april

Interpellation 2002/03:306 av Lars Ångström (mp) till försvarsminister Leni Björklund om säkerhetsdepartement i stället för försvarsdepartement

Det pågår en omvärdering av risker och säkerhet i hela samhället, där civila hot och civil säkerhet får en ökad betydelse och den tidigare fokuseringen på militära hot tonas ned.

Det blir mer och mer uppenbart att de resurser som läggs på att förebygga stora och osannolika hot, som en militär invasion, är alltför stora och sker på bekostnad av vardagens säkerhet.

En naturlig konsekvens av den omsvängning som pågår kanske vore att Försvarsdepartementet i förlängningen döps om till säkerhetsdepartementet och, i vart fall i väsentligt högre utsträckning än i dag, fokuserar på civil säkerhet och civila olyckor.

Det behövs övergripande och tvärsektoriella analyser för att kunna fatta kloka beslut när det gäller prioriteringar av hur samhällets begränsade resurser ska användas för att öka medborgarnas säkerhet.

Mot denna bakgrund ser jag det som positivt att regeringen tidigare har givit Räddningsverket i uppdrag att starta Nationellt Centrum för erfarenhetsåterföring från olyckor (NCO).

Uppdraget är inte så brett som jag skulle önska, utan fokuserar bara på olyckor. Men också inom detta begränsade område finns det ett stort behov av överblick. NCO publicerade i oktober rapporten Olyckor i siffror, som ska vara en årligt återkommande rapport. Den visade bland annat att äldre är klart överrepresenterade i olycksstatistiken och att äldres fallolyckor är ett omfattande och växande problem, som skapar både ett omfattande lidande och skenande kostnader.

NCO har fått i uppgift av regeringen att ge en "samlad bild och bedömning" av olycksutvecklingen och säkerhetsarbetet i Sverige. Enligt vad jag erfarit planerar NCO att presentera följande rapporter som ska ge en "samlad bild och bedömning" under 2003:

Det är alltså ett viktigt arbete som utförs vid NCO, som både kan stödja kommunerna i deras olycksförebyggande arbete och bli ett instrument för nationella prioriteringar i fråga om hur man mest kostnadseffektivt förebygger olyckor.

Enligt uppgifter i medierna hotas dock NCO:s existens, på grund av oklarheten kring den framtida finansieringen. Jag har försökt sätta mig in i finansieringsfrågan och fått fram följande underlag:

NCO har fått en särskild finansiering under 2003 och 2004, med 2 respektive 4 miljoner kronor om året och för den planerade utbyggnaden av NCO krävs det en fortsatt särskild finansiering om 8 miljoner 2004 och 12 miljoner år 2005.

Redan i en redovisning från den 14 november 2001 till Försvarsdepartementet angav Räddningsverket: "Projektet bedöms behöva en särskild finansiering av totalt 26 mkr till och med år 2005."

Motsvarande information lämnades den 23 januari 2002 till Näringsdepartementet: "Kostnaderna för utvecklingsprojektet uppskattas till cirka 2 mkr under 2002, 4 mkr för år 2003, 8 mkr för år 2004 samt 12 mkr för år 2005. /./ Räddningsverket kommer senare att inkomma med kompletterande förslag till finansieringen för den senare delen av utvecklingsprojektet (åren 2004 och 2005)."

Det betyder att verket redan från början har påtalat behovet av en särskild finansiering för NCO:s verksamhet, en verksamhet som ska vara tvärsektoriell och omfatta samarbeten mellan en rad olika myndigheter och andra intressenter.

Om NCO inte får sin extra finansiering kommer verksamheten att bantas och ansatsen, att ge en "samlad bild och bedömning", kommer knappast att vara praktiskt genomförbar.

Det vore ologiskt om regeringen först finansierar ett mycket lovande utbyggnadsprojekt under två år och sedan avbryter planerna och stryper verksamheten under de två nästkommande åren. Det måste finnas möjlighet till omfördelningar inom de olycksförebyggande och säkerhetsinriktade sektorerna i samhället.

Jag vill fråga försvarsministern:

1. Avser försvarsministern att påskynda utvecklingen mot större fokus på civila hot och olyckor, på bekostnad av militära hot, och är försvarsministern redo att låta denna utveckling också få betydelse i resursfördelningen?

2. Avser försvarsministern att vidta någon åtgärd för att det också fortsättningsvis ska "ges en samlad bild och bedömning" av olyckor och säkerhetsarbetet i Sverige?

3. Avser försvarsministern att säkerställa att NCO ska kunna bygga ut sin verksamhet i Karlskoga i enlighet med tidigare fattade beslut?