den 23 april

Interpellation 2002/03:304 av Torsten Lindström (kd) till utbildningsminister Thomas Östros om utbildningsvetenskapens framtid

Kunskap om lärande är ett vetenskapligt område som på senare år rönt alltmer uppmärksamhet. För alltfler har det blivit uppenbart att det för samhället är nödvändigt med gedigna kunskaper om lärandeprocessen. Inte minst är det angeläget att professionella och kvalificerade lärare har kunskap inte enkom i traditionella ämneskunskaper, pedagogik eller metodik utan också besitter reella kunskaper om lärande förankrade i såväl teori som praktik.

Bland annat av dessa skäl inrättades inför 2001 en särskild kommitté under Vetenskapsrådet med uppgift att verka för utbildningsvetenskaplig kompetens och forskning. Kommitténs arbete är tidsbegränsat. Utbildningsvetenskapen är ett nytt fenomen i den meningen att den förenar såväl traditionell disciplinbunden forskning som mång- och tvärvetenskaplig forskning.

Det är inte minst angeläget med tanke på den nya lärarutbildning som för närvarande är i verksamhet och utveckling på landets lärosäten. I den nya lärarutbildningen accentueras värdet av särskild kompetens i lärande. Vidare är behovet av forskarutbildade lärare inom lärarutbildningen stort. Rekryteringsproblemen med disputerade lärare är redan inom några år akuta. Det gäller att undvika denna problematik och i stället verka för att det i tid utbildas lärare med doktorsexamen inom för lärarutbildningen relevant område.

Mot denna bakgrund torde det vara angeläget att vidta åtgärder för att ytterligare stärka och främja utbildningsvetenskapen. Därtill bör kommittén för utbildningsvetenskap om möjligt permanentas och få status som ett ämnesråd. Det handlar om att säkerställa en ökande resurstilldelning till området för att möjliggöra fler forskarutbildade.

Mot den ovan anförda bakgrunden vill jag fråga utbildningsministern: