den 11 november

Interpellation 2002/03:29 av Birgitta Sellén (c) till statsrådet Lena Hallengren om graffiti @ ungdomskultur

Dagens ungdomskultur ser helt annorlunda ut än gårdagens. Och morgondagens ungdomskultur kommer att se helt annorlunda ut än dagens. Varje generation måste ges utrymme att skapa sin vision, sitt innehåll och sina former. Det går inte att ärva från en generation till en annan. Jag anser att den traditionella svenska kulturpolitiken är i dag på sin höjd anpassad till de äldre generationernas ideologi, livsvärden och preferenser men överensstämmer dåligt med ungdomars värderingar.

Vuxna genomför ofta kultursatsningar för att "fånga upp ungdomar på fallrepet", ge dem alternativ till "tramsaktiviteter" och erbjuda dem något "vettigt" att göra eller "ge ungdomar självförtroende". Den unga kulturen reduceras till "en förebyggande insats". Tyvärr vet vi att ungdomskultur sällan får finnas till bara för sin egen skull. För att unga ska få resurser att genomföra något eget krävs det ofta ett syfte, helst mot något som till exempel våld eller droger eller rasism.

För mig är det en självklarhet att ung kultur ska vara för unga, av unga och med unga. Kulturen ska ske på ungdomars egna villkor och oberoende av vuxnas ambitioner. I debatten om ung kultur, hur ung kultur ska kunna lyftas fram och utvecklas, fokuserar vi ofta på pengar. Visst är pengarna viktiga, men än viktigare är det att vuxna vågar släppa fram ungas idéer och att inte bromsa upp ungdomar genom att förmedla en attityd där allt verkar omöjligt. Ungdomar har egna idéer och vill något eget. Därför är det viktigt att inte degradera ungdomar till rollen som deltagare i olika kulturprojekt utan i stället se till att de har rollen som initiativtagare.

Det är en viktig ungdomspolitisk uppgift att skapa ett ökat utrymme för ungdomars eget skapande och för ung kultur. Av landets 289 kommuner har bara 46 ett centralt eller kommunövergripande mål- och strategidokument för det ungdomspolitiska arbetet i kommunen. Detta redovisar Ungdomsstyrelsen i sin rapport Ung 2002. I samma rapport redovisar de också hur olika delmål i den nationella ungdomspolitiken är uppfyllda. Delmål 24 "Ungdomars möjligheter till deltagande i kulturlivet och till kulturupplevelser samt till eget skapande" finns dock inte redovisat.

Ungdomsstyrelsens generaldirektör Leif Linde sade med anledning av rapporten Ung 2002 @ andra årets uppföljning av den nationella ungdomspolitiken att det krävs krafttag från regering och myndigheter om alla mål i den nationella ungdomspolitiken ska uppnås.

Graffiti

Debatten om graffitins vara eller icke vara har rasat och många vuxna gör sitt bästa att stänga ute graffitin. Graffitins motståndare hävdar att graffiti är inkörsporten till kriminalitet och ska bekämpas med alla medel medan graffitins förespråkare anser att det är svårt att lagstifta bort en ungdomskultur. Vad vi än anser om graffiti så är den här för att stanna och frågan är hur vi dels kan låta graffitin växa utan inslag av skadegörelse, dels hur vi kommer tillrätta med klotter.

I Stockholm har kommunen tagit ett klart ställningstagande mot graffiti. Detta eftersom kommunen vill bekämpa klottret. Frågan är om klotter och graffiti är samma sak. I Stockholm gjordes en graffitiutställning, Sthlm underground. Med utställningen ville utställningskuratorn visa graffiti @ som konstform @ på laglig väg. Utställningen fick dock stängas efter bara några dagar eftersom kommunen förbjöd utställningen.

I Brygge har de arbetat på ett annat sätt för att komma tillrätta med klotter och graffiti. I stället för att bara se till skadegörelsen så fokuserade de sig på graffiti som konst. Och genom att ändra synsätt var de också tvungna att lösa problemet ur ett annat perspektiv. De införde lagliga graffitiväggar, belgiska järnvägen donerade gamla godsvagnar att försköna, de arrangerade särskilda graffiti-workshops och graffitimålarna fick visa upp sin konst och måla inför publik. Det har nu gått så långt att folk till och med och beställer målningar. Brygges graffitiprojekt Gran n A´rt har belönats med EU:s pris för bästa brottsförebyggande åtgärder. Brygge visar tydligt att det finns andra vägar att gå för att komma tillrätta med graffiti och klotter.

Jag vill härmed fråga ungdomsminstern följande:

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att bättre möta unga i deras egen kultur?

Hur avser ministern att verka för att bättre ta tillvara det positiva med graffiti?

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att komma tillrätta med det ökade klottret?