den 10 april

Interpellation 2002/03:285 av Lars-Ivar Ericson (c) till statsrådet Berit Andnor om hörselskadades situation

Det övergripande nationella målet för folkhälsoarbetet ska vara att skapa samhällelliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Vi behöver en mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård. Så står det i Mål för folkhälsan som presenterades i december. Vi behöver ett bra folkhälsoarbete för många människor mår dåligt i dagens samhälle. Till dessa kan vi räkna många av de hörselskadade. Över en miljon människor har nedsatt hörsel. Detta påverkar både samhällsekonomi, liv och hälsa. Hörselnedsättning har blivit ett stort folkhälsoproblem. Samtidigt så är det dåligt ställt med hörselvården och väntan på hörapparat kan bli årslång. Flera förtidspensioneras i onödan, istället för att på ett tidigt stadium allsidig rehabilitering sätts in. Många hörselskadade barn och ungdomar får i dag inte den utbildning de behöver. De är oftast hänvisade till vanliga kommunala skolor, som saknar en del vad beträffar miljö och pedagogik för hörselskadade. Omkring en halv miljon hörselskadade finns ute i arbetslivet. För dem är arbetsmiljön ofta besvärande. I många offentliga lokaler saknas fortfarande hörselsslinga och andra hjälpmedel. TV-utbudet är även i flera fall otillgängligt för hörselskadade.

Detta var några exempel som visar på att hörselnedsättning är ett allvarligt folkhälsoproblem. I dag har mer än var nionde invånare i åldern 16@84 år nedsatt hörsel. Allt tyder på att det blir ännu mer i framtiden. Därför måste samhället bli bättre på att uppmärksamma de hörselskadades situation.

Vi får inte vänta med åtgärder som kan lindra situationen för de drabbade och deras anhöriga @ åtgärder som även har en positiv effekt på samhällsekonomin.

Med anledning av ovanstående så vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förbättra situationen för de hörselskadade i Sverige?