den 9 april
Interpellation 2002/03:278 av Mikael Odenberg (m) till näringsminister Leif Pagrotsky om öppenheten i de statliga företagen
Riksdagens revisorer har i en rapport (2002/03:10) granskat statens roll som ägare av bolag. En särskild studie har gjorts av bolagsledningarnas löner och pensioner. Denna studie visar att fem bolag i sina avtal med vd inte följer statens riktlinjer om att det ska ske en avräkning från avgångsersättningen om en förtidsavgången vd erhåller en ny anställning.
I rapporten påpekar revisorerna vidare att flera pensionsavtal uppvisar oklarheter eller saknar uppgifter, vilket ger utrymme för tolkningar i fråga om vilka pensioner som bolagen har att betala. Revisorerna kritiserar regeringen för att den inte har bättre kontroll över vilka pensionsavtal som ingås i de statliga bolagen.
De statliga bolagens göranden och låtanden kringgärdas av ett omotiverat hemlighetsmakeri. Fortfarande är bolagsstämmorna inte offentliga och därmed regelmässigt öppna för journalister och intresserad allmänhet. Detta är en orimlig ordning i företag som ytterst ägs gemensamt av det svenska folket.
Regeringen har en benägenhet att hemligstämpla olika typer av material rörande företag med statligt ägande. Det har till och med förekommit att dagordningar för bolagsstämmor har hemligstämplats. Inför närings-, trafik- och finansutskottens gemensamma utfrågning om situationen i SJ i december 2002 hemlighölls i det längsta den kontrollbalansräkning som upprättats av bolaget. Detta hemlighetsmakeri försvårar för riksdagsledamöter att få tillgång till det underlag som finns för olika förslag till beslut. Därmed försvåras riksdagsledamöternas möjligheter att fullgöra sin uppgift som ombud för ägarna @ svenska folket.
Hemlighetsmakeriet gäller även de avtal som träffas mellan bolagen och deras verkställande ledningar. I enlighet med årsredovisningslagens bestämmelser redovisar de statliga bolagen givetvis storleken på de ersättningar som utbetalas till styrelser och verkställande ledningar. Den närmare utformningen av avtalen hemlighålls däremot för riksdagsledamöter, journalister och allmänhet. Senast framgick detta i samband med bolagsstämman i Vattenfall AB. Med hänvisning till att det var en "affärshemlighet" vägrade Vattenfall att kommentera beräkningsgrunderna för koncernchefens förväntade bonus om ca 1,25 miljoner kronor.
Enligt min mening är detta förhållningssätt oacceptabelt. Det är fullt rimligt att statliga företag som arbetar på konkurrensutsatta marknader använder olika former av bonussystem till företagsledningarna. Däremot är det inte rimligt att konstruktionen av dessa bonussystem hemlighålls för skattebetalarna. Inte bara totalbeloppen, utan alla avtalsvillkor, bör redovisas i bolagens årsredovisningar eller i regeringens årliga skrivelse till riksdagen med redogörelse för företag med statligt ägande.
Regeringen måste också medverka till ökad transparens i sådana bolag som bara ägs delvis av staten. För närvarande befinner sig SAS @ där svenska staten är största delägare @ i akut kris. Företaget blöder och måste banta bort 40 % av kostnaderna. Aktiekursen har mer än halverats på några få månader och ett stort antal anställda kommer att sägas upp.
Samtidigt faller ett guldregn över SAS-cheferna. Enligt SAS årsredovisning för 2002 fick vd Jörgen Lindegaard, trots jätteförlusten, bonus på över 1 miljon kronor. Huvuddelen torde härröra från 2001 @ ett år då förlusten dock var ännu större än i fjol. Mot bakgrund av detta utfall måste man onekligen ställa sig frågan vad det egentligen är som premieras i det bonussystem som SAS styrelse har konstruerat.
Mot angiven bakgrund vill jag ställa följande frågor till näringsministern.
1. Vad avser ministern att göra för att förbättra kontrollen över de statliga bolagens pensionsavtal och för att tillse att samtliga statliga bolag tillämpar samordning av avgångsvederlag och andra inkomster?
2. Kommer ministern att vidta åtgärder för att öppna alla statliga företags bolagsstämmor för journalister och allmänhet?
3. Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka riksdagsledamöternas insyn i de statliga bolagen?
4. Kommer ministern att vidta åtgärder för att göra alla incitamentsavtal och andra förmånsavtal med de verkställande ledningarna i statliga bolag offentliga?
5. Avser ministern att vidta några åtgärder med anledning av de omfattande bonusutbetalningarna i det förlusttyngda flygföretaget SAS?