den 7 april
Interpellation 2002/03:276 av Allan Widman (fp) till statsrådet Ulrica Messing om Citytunneln i Malmö
Sedan ett drygt decennium har Malmö stad, Region Skåne och statsmakten samfällt insett behovet av och samverkat kring den så kallade Citytunneln i Malmö. Redan under första hälften av 1990-talet, när dåvarande regeringen prövade tillåtligheten av Öresundsbron, slogs det fast att en underjordisk järnvägsförbindelse genom Malmö krävdes för att hantera en ökad järnvägstrafik.
Regeringen beslutade redan då om ett tak för trafikvolymen på den så kallade Kontinentalbanan. Ett tak som, till följd av en expanderande gods- och passagerartrafik i dag, omöjliggör ytterligare belastning. Detta medför att godsvolymer, som kunde gått rälsburet, nu successivt överförs till miljömässigt sämre alternativ.
För passagerartrafiken över sundet gäller motsvarande kapacitetsbrister. Otillräckligt antal avgångar och stora trafikstörningar motverkar den integration som den fasta förbindelsen åsyftade. Den samlade dansk-svenska regionen får betala genom en sämre social och ekonomisk utveckling än som annars skulle blivit fallet.
Citytunnelprojektet har redan försenats av andra orsaker. Beskedet att staten, såsom part i projektavtalet, nu agerar så att ytterligare förseningar uppstår är djupt olyckligt. Förutom att ovannämnda negativa effekter förstärks får detta beslut skadeverkningar också på andra plan.
Främst handlar det om att ett stort antal bostäder och serviceinvesteringar i Malmö stad försenas i motsvarande mån. Flera av de exploateringsavtal som kommunen ingått med enskilda byggherrar är nämligen villkorade av Citytunnelns tillkomst. I en stad där bostadsbristen redan är alarmerande är dessa konsekvenser djupt olyckliga. Byggandet av tusentals nya bostäder i västra Malmö kommer att skjutas upp.
Samtidigt innebär den mellan regeringen och de så kallade stödpartierna träffade överenskommelsen att staten frångår det avtal som ingåtts med bland annat kommunen och regionen. Enligt detta skulle färdigställande skett redan 2008. Oaktat övriga förseningar medverkar regeringen nu till att både byggstart och färdigställande skjuts ytterligare på framtiden.
Under innevarande år kommer såväl Region Skåne som Malmö stad att ha inbetalt sin andel av kostnaderna för projektet: ca 1,8 miljarder kronor. När staten, genom att inte fullgöra sin betalning om 275 miljoner kronor, ytterligare försenar projektet påförs de övriga parterna betydande ränteutgifter utan motsvarande nytta.
Till följd av kommunens och regionens inbetalningar är emellertid behovet av likvida medel för en igångsättning av projektet redan säkrat. Enbart en uppskjutning av statens betalning för 2003, som regeringen synes ha överenskommit med Vänsterpartiet och Miljöpartiet om, behöver därför i sig inte innebära en försening av byggstarten. Den relativt begränsade besparing som detta innebär för statskassan föranleder dock misstankar om att det ej endast handlar om budgetförstärkning, utan också om att regeringen av stödpartierna tvingats politiskt omvärdera Citytunneln som infrastrukturinvestering.
Mot bakgrund härav vill jag fråga statsrådet:
1. Står statsrådet alltjämt fast vid det avtal som regeringen ingått med Region Skåne och Malmö stad?
2. Är statsrådet beredd att verka för att projektet, i enlighet med ingånget avtal, genomförs så fort ske kan?