den 20 mars
Interpellation 2002/03:246 av Agne Hansson (c) till näringsminister Leif Pagrotsky om riskkapitalförsörjningen för små företag
Lokala kreditgarantiföreningar är ett framgångsrikt sätt att underlätta riskkapitalbildningen för främst små företag. Med hjälp av kreditgarantiföreningen kan företagare hjälpa varandra i riskkapitalbildningen för investeringar till en relativt låg kostnad i förhållande till svårigheten att få krediter för utvecklingsinsatser eller investeringar hos andra kreditinstitut. Kreditgarantiföreningen i Norra Småland har varit pionjärer på området som nu har fått en vidare spridning och är en omvittnat bra modell. Men utbyggnaden och verksamheten håller på att gå i stå i avvaktan på en rad myndighets- och regeringsbeslut som krävs för att verksamheten ska få bred spridning.
Formellt etablerades kreditgaraniföreningsmodellen genom riksdagsbeslutet i anledning av den regionalpolitiska propositionen i december 2001. Riksdagen avsatte då i full enighet 3 miljoner kronor till informationsinsatser för främjande av framväxten av kreditgarantiföreningar i Sverige. Beslutet saknade dock medelsanvisande mottagare. I mars 2002 bildade sålunda KGF-föreningen i Norra Småland tillsammans med ytterligare två då nybildade lokalföreningar Sveriges Kreditgarantiförening. Sveriges KGF är därmed den verkställande och sammanhållande organisationen för kreditgarantiföreningarna. Senare under våren ansökte Sveriges KGF om de av riksdagen avsatta 3 miljonerna för informationsinsatser och bildande av nya kreditgarantiföreningar. I juni 2002 beslutade regeringen att av de avsatta 3 miljonerna bevilja Sveriges KGF 0,5 miljoner för att "främja tillkomsten av kreditgarantiföreningar i Sverige". I beslutet låg också uppdraget till Sveriges KGF att under 2002 påbörja informationsarbetet och till Näringsdepartementet inkomma med en plan för aktiviteterna under 2003@2004.
Sveriges KGF har därefter startat ett omfattande arbete med att bilda nya kreditgarantiföreningar. I december 2002 bildades KGF i Värmland. Konkreta projekt har startats i Kronobergs och Blekinge län. Föreningar i Gävleborg och Jämtland är under uppstart. Dessutom finns ett antal kontakter upparbetade som beräknas bli föreningsbildningar snarast. De utbetalade medlen om 0,5 miljoner av de anvisade 3 är nu förbrukade. De har av Sverigeföreningen använts till startande av de lokala föreningarna som i sin tur har kopplat in möjlighet till EU-finansiering i projekten.
Den 15 november lämnade Sveriges KGF in vid utanordningsbeslutet anmodade redovisning av gjorda insatser och en verksamhetsplan för åren 2003@2004 till Näringsdepartementet. Sedan dess har ytterligare ett antal kompletteringar och förtydliganden lämnats in beträffande verksamheten under 2002. Till dags dato nära fyra månader efter inleveransen har ännu inte någon form av besked lämnats från Näringsdepartementet om verksamhetens fortsättning.
Parallellt med detta inlämnade Sveriges KGF den 22 augusti 2002 en ansökan för sin garantiverksamhet till Finansinspektionen för att få verksamheten tryggad i banklagstiftningen. Hittills har Finansinspektionen beslutat att föreningarna är tillståndspliktiga men i övrigt ligger fortfarande Finansinspektionen på ärendet. En för tillväxten och företagandets riskkapitalförsörjning viktig verksamhet håller nu på att äventyras genom en rad myndighetshinder.
Den framgångsrika aktiva verksamhet som Sveriges KGF har genomfört har också resulterat i deltagande i ett internationellt nätverk med liknande verksamhet i 17 länder. Ambitionen är att bli medlem i Europeiska samarbetsorganisationen AECM. Men föreningen har inga möjligheter att bli det innan klara besked har getts på alla de utestående frågorna.
Med anledning av vad som ovan relaterats vill jag fråga näringsministern följande: