den 13 mars

Interpellation 2002/03:237 av Inger René (m) till statsrådet Ulrica Messing om vägen som tillväxtfaktor i Västra Götaland och i Bohuslän

Västra Götalandsregionen bildades den 1 januari 1999 och består av 49 kommuner med totalt 1,5 miljoner invånare. Regionen är strategiskt belägen mellan tillväxtområdena Oslo, Köpenhamn och Stockholm. 650 000 personer arbetar i regionens näringsliv som har sin tyngdpunkt inom industri och varuproduktion samt handel och kommunikation. I regionen finns till exempel hälften av rikets sysselsättning inom bil- och bilkomponentsindustrin. 41 000 företag bedriver handel med utlandet. Vid regionens högskolor och universitet finns fler än 55 000 studerande.

I Västra Götaland finns Nordens största hamn, den enda med transocean trafik. Ca 50 % av landets containertrafik passerar Göteborgs hamn. I regionen finns flera av Sveriges viktigaste väg- och järnvägsstråk och Sveriges näst största flygplats. Det finns också en storstadsregion med ekonomisk tillväxt @ Göteborgsregionen @ med omfattande person- och godsflöden.

Inom 50 mil från Göteborg finns merparten av Nordens industri. Betydande godsvolymer både på väg och järnväg fraktas mellan regionen och bland annat Norge, Mälardalen, Bergslagen och Norrland. Regionens näringsliv genererar stora transportmängder. Importen och exporten är betydande och Västra Götaland svarar för 45 % av godset i svenska hamnar. Så gott som all oljetransport till och från Sverige sker via Göteborgs hamn och Brofjorden.

Det statliga vägnätet i regionen har i stora delar en låg standard. Det gäller såväl stamvägar som regionalt vägnät. Trafikbelastningen är i vissa delar hög och även totalt i förhållande till väglängden. Regionen har 12 % av det statliga vägnätet men hela 18 % av trafikarbetet.

Stora delar av stamvägnätet har i relation till trafikvolymen och antalet lastbilar en mycket bristfällig standard. Många plankorsningar och trafikljus samt smala vägbredder bidrar till ryckig trafik och onödiga utsläpp. Olycksbelastningen är hög på långa avsnitt. Andelen farligt gods på lastbilar är högre än genomsnittet för riket. Samtidigt som standarden är mycket låg i förhållande till vägarnas funktion, ökar trafikmängderna kraftigt och prognoserna visar fortsatta ökningar. Europaväg 6 har för närvarande den största trafikökningen av stamvägarna i landet.

I slutet av förra året framförde den nya socialdemokratiska regeringen att vägplanerna för framtiden skulle ses över. Man framförde bland annat att det fanns risk för att byggandet och färdigställandet av hela motorvägsbygget på E 6:an skulle skjutas upp från år 2007 till 2013.

Trots upprepade löften från förre näringministern Björn Rosengren säger nu det ansvariga statsrådet Messing att tidigare löften inte varit bindande och att besked inte kan komma förrän till hösten. Det ansvariga statsrådet tänker alltså tiga i tio månader. Det är dessutom uppseendeväckande att Björn Rosengrens löften om E 6 inte tycks gälla för statsrådet Messing. Ministrar ger inte löften som privatpersoner utan de är företrädare för en regering som fattar alla beslut kollektivt.

Dessvärre försenas hela Västra Götalands väg- och järnvägsstrukturplan av denna ändring. Det är en ren katastrof för Västra Götaland. I den prioriteringsordning man hittills fastlagt påverkar förseningen även väg 40, 44, 45, E 20 och många andra angelägna väginvesteringar. Därtill är den del av väg E 6 norr om Uddevalla som inte är utbyggd till motorvägsstandard också starkt olycksdrabbad. 1991 dödades eller skadades 69 personer svårt på dessa knappt tio mil och fram till november var siffran 90 personer, för 2002!

Ett argument som inte så ofta behandlas när vägutbyggnadsplaner debatteras är hur effekten av detta planerande drabbar de människor som bor utmed eventuella vägsträckor. I mer än 40 år har olika vägsträckningar av väg E 6 diskuterats i norra Bohuslän. För dessa människor har det varit 40 år med oro och anspänning. Ska vägen gå över min mark och ge bekymmersamma effekter för jordbruket eller annan näring? Hur påverkas mina försörjningsmöjligheter?

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att väg E 6 äntligen ska färdigställas som motorväg från Uddevalla till norska gränsen?