den 28 februari
Interpellation 2002/03:212 av Ulf Nilsson (fp) till statsrådet Lena Hallengren om vuxenutbildningen
Gymnasieutbildning får i dag betraktas som en grundläggande utbildning, som de allra flesta behöver, oavsett om de ska läsa vidare på högskolan eller gå ut i yrkeslivet. Därför är, enligt Folkpartiet, möjligheten till kompletterande vuxenutbildning på grundskole- och gymnasienivå viktig. Folkpartiet har i riksdagen föreslagit att en rätt till kompletterande gymnasieutbildning införs för vuxna som inte skaffat sig sådan utbildning i ungdomen. Komvux har genom åren spelat en stor roll för vuxna, när det gäller att skaffa sig den utbildning de inte fått i ungdomen. Komvux har arbetat utifrån samma läroplan som gymnasieskolan, och de människor som skaffat sig gymnasieutbildning i komvux har med stolthet kunnat säga att de fått minst samma, lika goda, kunskaper som godkända elever i övriga gymnasieskolan. Dessutom har folkhögskolor spelat en viktig roll för vuxnas utbildning, ofta genom att arbeta med alternativa arbetssätt, men med samma mål att ge människor behörighet för vidare studier.
Nu diskuteras stora förändringar av vuxenutbildningen i Utbildningsdepartementet. Vuxenutbildningens framtid lämnades utanför Skollagskommitténs arbete. I stället har en departementspromemoria skrivits i Utbildningsdepartementet. Förslaget i denna promemoria tycks syfta till att skapa gränser mellan å ena sidan vuxenutbildning och å andra sidan grund- och gymnasieskola. "Reglerna synes utgå från en verksamhet i skollika former" heter det bland annat om dagens utbildning. Ordet utbildning byts ut mot "stöd till vuxnas lärande". Enligt min mening har styrkan i vuxenutbildningen legat i att den under skollika former gett vuxna det de missat tidigare. "En skola i fysisk bemärkelse kommer inte i alla situationer att vara urskiljbar", står det på ett annat ställe om framtidens vuxenutbildning.
Jag tror att de aviserade förändringarna av vuxenutbildningen kommer att skapa osäkerhet om vad denna utbildning är värd, och att lärarkompetensen kommer att sjunka. Dessutom menar jag att även vuxna ska ha rätt till en fullgod gymnasieutbildning. Därför vill jag ställa följande frågor till statsrådet:
Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att stärka vuxnas rätt till gymnasieutbildning?
Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att garantera att vuxna också i framtiden ges en utbildning likvärdig med gymnasieskolans?