den 24 februari
Interpellation 2002/03:202 av Nina Lundström (fp) till statsrådet Lars-Erik Lövdén om konkurrensen på byggmarknaden
Det byggs för få bostäder i Sverige vilket beror på att boende i Sverige är dyrt relaterat till den disponibla inkomsten. Sverige har en av Europas högsta boendekostnader. Med dagens hyressättningssystem lönar det sig inte att bygga hyresrätter. Den bristande rörligheten på bostadsmarknaden och systemet för hyressättning hjälper inte de människor som behöver en billig hyreslägenhet i början av sin "bostadskarriär". En ökad omflyttning skulle dock innebära att fler mindre bostäder skulle frigöras för till exempel ungdomar.
Regeringen har också insett att byggkostnaderna är en nyckelfaktor. Därför tillsatte den dåvarande bostadsministern Jörgen Andersson (s) den så kallade Byggkostnadsdelegationen. Därefter har regeringen inrättat Byggkostnadsforum vid Boverket för att främja utvecklingsarbete, innovationer och kostnadseffektiva produktionsprocesser. Enligt regeringens budgetproposition för år 2003 ska inriktningen i bostadspolitiken vara att verka för en effektiv byggsektor som verkar på marknad i konkurrens. Under perioden 1996@2001 ökade produktionskostnaderna med drygt 65 %. Mellan år 2000 och år 2001 skedde en ökning med 20 %. Regeringens analys av produktionskostnadsutvecklingen är att ett fåtal stora företag dominerar marknaden i Sverige samt att delar av den svenska byggmarknaden endast i begränsad omfattning är utsatt för internationell konkurrens. Statsrådet Lars-Erik Lövdén påtalade i interpellationsdebatt den 14 februari 2003 att Byggkommissionen lämnat ett betänkande med förslag till förbättrad konkurrens, högre kvalitet och lägre kostnader i byggsektorn. Detta skulle även gynna produktionskostnaderna vid byggandet av studentbostäder.
Regeringen delar därmed Folkpartiet liberalernas uppfattning att konkurrensen är bristfällig på den svenska marknaden. Den höga prisnivån har fått många att ställa frågan om det finns anledning att misstänka kartelltendenser. På cementmarknaden är exempelvis en aktör i princip monopolist och på betongmarknaden dominerar ett fåtal bolag. Importen på dessa produktområden är obetydlig. Folkpartiets uppfattning är att regeringens inriktning på fler subventioner inte kommer att leda till en press på produktionskostnaderna.
Konkurrensen inom byggsektorn måste skärpas. Ett viktigt led i arbetet med att skapa en fungerande byggmarknad är att ge Konkurrensverket större ekonomiska resurser för att kunna genomföra en effektiv övervakning av att de regler som finns verkligen efterföljs.
Folkpartiet menar också att ett målmedvetet arbete bör igångsättas i syfte att möjliggöra för fler aktörer som små och medelstora företag, inklusive utländska byggföretag, att etablera sig på den svenska marknaden. Innovationstakten har varit låg i byggbranschen och lägre än i andra branscher. Man gör som man alltid gjort. Det behövs mer av kreativitet och idéutveckling i produktionen för att kunna få ned kostnaderna vilket ytterliggare talat för behovet av ökad konkurrens.
Folkpartiet menar att det behövs duktiga byggherrar för att få till stånd prisvärda projekt. De instrument som används borde genomlysas utifrån hur dessa påverkar konkurrensen såsom markanvisningar, upphandlingar och parallella uppdrag. Den som äger marken, eller låter uppföra byggnaden har en särdeles viktig roll att spela vad gäller konkurrensen på byggmarknaden.
Staten är en betydande markägare och har stora markinnehav i storstadsregioner vilka lämpar sig för bostadsbyggande. I Stockholms län kan tusentals bostäder komma till stånd genom att bebygga statlig mark. Marken har ett betydande värde på marknaden och stora delar av markinnehavet har ett attraktivt läge. Det statliga markinnehavet i vissa kommuner har sålts till exploateringsbolag som staten har skapat tillsammans med de två största byggföretagen i Sverige. Man anser sig kunna tjäna mer pengar genom detta förfarande. Problemet är att staten själv som aktör bidrar till att minska konkurrensen och förhindrar möjligheten för mindre företag att etablera sig.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lars-Erik Lövdén följande:
Avser statsrådet att vidta åtgärder för att förhindra att staten själv inte ska snedvrida och begränsa konkurrensen genom utvecklinsgbolag som gynnar de två dominerande aktörerna inom byggbranschen?
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stimulera framväxten av fler små och medelstora företag inom byggbranschen?