Interpellation 2002/03:194 av Håkan Larsson (c) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om fiskeriförsöksstationen i Kälarne
Redan 1909 startade försöksverksamhet med fiskodling i Kälarne. I dag är Fiskeriverkets försöksstation på denna jämtländska ort en modern anläggning, där försöksverksamhet bedrivs och olika fiskstammar bevaras för framtiden. Under de senaste två decennierna har ungefär 30 miljoner kronor investerats. Särskilt stor betydelse för framtiden har försöksstationen som avelsstation för röding. Anläggningen är också viktig i arbetet för att bevara speciella fiskstammar. Levande genbanker har byggts upp för att den genetiska variationen ska kunna bevaras.
Fiskeriverket hävdar emellertid att verket inte längre har tillräckliga ekonomiska resurser att driva försöksverksamheten i Kälarne vidare. Man tror sig spara 38 miljoner kronor på en nedläggning. Men då väger verket inte in de omfattande negativa konsekvenser en nedläggning skulle innebära för samhället. Såväl Länsstyrelsen i Jämtlands län som Bräcke kommun understryker i sina remissvar att en nedläggning i Kälarne skulle medföra stora förluster för samhället.
Anläggningen är som nämnts den enda i landet som kan fungera som avelsstation för röding @ och det är just matfiskodling av röding som har de största utvecklingsmöjligheterna inom fiskodlingen i Norrland. På kort sikt beräknar Länsstyrelsen i Jämtlands län att dagens rödingproduktion på 300 ton kan tiodubblas @ och därmed generera ungefär 100 årsarbetstillfällen. Motsvarande potential finns även i övriga Norrlandslän.
Som Bräcke kommun understryker i sin skrivelse skulle en nedläggning av försöksstationen i Kälarne också vara ett hinder för en positiv, långsiktig utveckling av fisketurismen. Detta vore fatalt för en näring som har mycket goda förutsättningar att utvecklas vidare i norra Sveriges inland. Redan i dag beräknas sportfisket omsätta 3,3 miljarder kronor @ och potentialen för framtiden är mycket stor, inte minst för att attrahera besökare från andra länder.
Försöksstationen i Kälarne är vidare en viktig forskningsresurs när det gäller fiskevård och fiskodling i allmänhet. Den vetenskapliga kompetensen bör stärkas för att kunna ta till vara de möjligheter verksamheten kan ge.
Som länsstyrelsen konstaterar vore en nedläggning i Kälarne en misshushållning med fisktillgångarna i Sverige. En nedläggning vore ett allvarligt slag mot utvecklingsmöjligheterna i inlandet. All verksamhet i Norrlands inland av den här typen skulle försvinna och de statliga satsningarna på fiskets område koncentreras till södra Sverige. Detta är oacceptabelt såväl samhällsekonomiskt som mot bakgrund av att riksdagen uttalat att regionalpolitiska hänsyn ska tas vid lokalisering av statlig verksamhet.
Mot den här bakgrunden vill jag fråga vilka åtgärder statsrådet avser att vidta för att ge fiskeriförsöksstationen i Kälarne möjligheter att leva vidare och medverka till att vattenbruket i norra Sverige kan utvecklas.