den 14 februari
Interpellation 2002/03:190 av Cecilia Wikström (fp) till socialminister Lars Engqvist om utländska läkarlegitimationer
Socialstyrelsen försenar utländska läkares möjlighet att få svensk legitimation. Det kunde vi senast läsa om i Dagens Industri den 3 februari.
Enligt Läkarförbundet fattas det ett stort antal läkare i Sverige och det kommer att bli ännu värre i framtiden. Vi behöver ungefär 1 500 läkare ytterligare för att kunna erbjuda invånarna tillräcklig vård. För att möta detta stora behov görs ansträngningar i flera landsting att rekrytera läkare utomlands.
Om man som läkare från de nordiska länderna, EU och Schweiz söker sig till Sverige är det ganska lätt att få arbeta här, men är man läkare med legitimation från något annat land är det svårare. Efter några års tjänstgöring inom sjukvården och ett prov i sjukvårdssvenska ska läkarna, för att få sin legitimation, genomgå en kurs i samhälls- och författningskunskap. Innan detta är klart kan de i praktiken inte tjänstgöra som läkare @ även om de talar perfekt svenska och är väl förtrogna med samhället och dess funktioner. Man kan visserligen tillåtas att arbeta under handledning av en svensk kollega, men det upplevs ofta negativt av båda parter eftersom ingendera upplever detta befogat. Det enda som skiljer dem åt är ju faktiskt att en av dem är svensk läkare och den andra utländsk. Den medicinska kompetens de besitter är ju likvärdig.
Socialstyrelsen ger obligatoriska kurser om två veckor vid ett par tillfällen om året för de utländska läkare som har för avsikt att söka svensk läkarlegitimation. I vårens kurs utbildar man 80 läkare @ medan 46 kvalificerade läkare inte bereds plats! Dessa 46 läkare hänvisas nu kanske till att vänta ytterligare ett halvt år tills nästa kurstillfälle erbjuds. Under tiden förväntas de arbeta vidare "under handledning" av en svensk läkare. Men sanningen är att många tröttnar på att vänta och i stället flyttar till ett annat land där man mottas på ett bättre sätt än i Sverige.
Det är Socialstyrelsen som har beslutat att kursen ska vara ett krav för legitimation, en kurs som läkare från EU-länder märkligt nog inte behöver genomgå.
Det är inte rimligt att dessa krav inte ska ställas för en grekisktalande, spansktalande eller fransktalande läkare men däremot för en kurdisktalande, arabisktalande eller spansktalande filippinsk läkare
Kostnaderna för Socialstyrelsens kurser finansieras med myndighetens ramanslag, men nu uppger Socialstyrelsen att man inte vet om man ska ge ytterligare kurser under vårterminen, eftersom man inte tycker sig fått tillräckliga resurser för detta.
Samhällets kostnader för läkarbristen är enorma i förhållande till kostnaderna för extra utbildningsplatser vid Socialstyrelsens avslutande kurs.
Jag vill fråga socialministern:
Vilka åtgärder har ministern för avsikt att vidta för att stävja läkarbristen?
Avser ministern att vidta några åtgärder för att utländska läkare ska slippa den avslutande kursen om den enskilde utländske läkaren inte behöver denna kurs?