den 13 februari

Interpellation 2002/03:187 av Birgitta Carlsson (c) till statsrådet Ulrica Messing om konkurrensen inom bilindustrin

För en tid sedan upprördes vi över att däckföretaget Continental i Gislaved flyttade sin tillverkning till Portugal, detta på grund av att företaget erhöll EU-bidrag för att flytta sin verksamhet dit. Genom detta EU-bidrag snedvreds konkurrenssituationen med följd att en fortsatt svensk lokalisering inte längre framstod som företagsekonomiskt fördelaktig.

Nu börjar vi i Sverige känna stor oro över vad som händer inom bilindustrin inom EU. När vi tar del av uppgifterna från Dagens Arbete, där det rapporteras att under åren 1995@1999 det utgått gigantiska EU-bidrag till olika länders bilindustrier. Spanien har under denna tid erhållit 569 miljoner euro, Tyskland 565, Storbritannien 255, Italien 181, Frankrike 141 medan Sverige återfinns på jumboplats genom att man endast erhållit 1 miljon euro under denna tid.

En ojämn fördelning av EU-stöd till olika delar av näringslivet bidrar till orättvisa konkurrensvillkor. Från samhällsekonomisk utgångspunkt är detta olämpligt eftersom det kan skydda ineffektiv produktion samtidigt som effektiv produktion kan riskera att konkurreras ut till men för hela den europeiska ekonomin.

Volvofabriken i Skövde som tillverkar fyrcylindriga motorer kommer enligt uppgift från Thomas Ivonen, ordförande i SIF-klubben på fabriken, att flyttas till Spanien. Det kan starkt misstänkas att EU-stödet spelat en roll för denna omlokalisering.

Jag har vid riksdagens frågestund frågat utrikesminister Anna Lindh om hennes syn på denna del av EU:s politik samt om vad regeringen gör för att förhindra att det förekommer osolidarisk bidragskonkurrens inom EU. Dessvärre fick jag inga svar.

Varför reagerar inte regeringen när vi åderlåts på arbetstillfällen genom att olika branscher erhåller EU-bidrag och genom dessa gör investeringar som innebär att arbetstillfällen flyttas mellan olika länder inom EU? Om detta får fortgå kommer så småningom även hela Sverige att vara stödområde och erhålla bidrag och kanske då på sikt återfå dessa arbetstillfällen som nu flyttar till andra EU-länder.

Bilindustrin är en mycket viktig industri för hela Västsverige där både Volvo och Saab finns med sina fabriker. Om olika leverantörer till bilindustrin ska erhålla EU-bidrag för att utöka sin produktion i olika EU-länder finns det risk att på sikt all tillverkning och produktion försvinner ifrån vårt land. Det borde vara en mycket angelägen fråga för statsrådet Ulrika Messing att med stor kraft arbeta för att dessa bidrag inom EU används på ett sådant sätt att man inte snedvrider konkurrensen på det sätt som sker i dag.

Mina frågor är därför:

Hur har statsrådet arbetat för att säkerställa konkurrensneutralitet och en rättvis fördelning av EU-medel mellan biltillverkare i olika EU-länder?

Hur avser statsrådet att verka för att den nuvarande snedvridna fördelningen av bidrag åtgärdas?

Hur avser statsrådet att säkerställa att arbetstillfällena inom bilindustrin ska finnas kvar i vårt land?