den 5 februari
Interpellation 2002/03:162 av Tobias Billström (m) till vice statsminister Margareta Winberg om regeringens jämställdhetspolitik
Jämställdhetsministern kritiserar ofta näringslivet för att det finns för få kvinnor på beslutande poster. Regeringen överväger en lagstiftning som ska tvinga bolag att kvotera in kvinnor i styrelserna. Men vid en närmare granskning av regeringens förhållande till jämställdhet framkommer det att regeringen själv inte är något föredöme. Regeringens jämställdhetspolitik är inte trovärdig.
Bland de 18 myndighetschefer regeringen utsåg 2001 fanns inte en enda kvinna. Enligt statistik som Jämställdhetsrådet för transporter och IT tagit fram är ledningarna för Banverket, Vägverket, Sjöfartsverket, Luftfartsverket och länstrafikens huvudmän överrepresenterade av män.
Även vid tillsättning av ambassadörer har regeringen valt bort jämställdheten. Att som Anna Lindh förklara detta med att det inte finns tillräckligt många kompetenta kvinnor är en skamlig diskriminering av välmeriterade kvinnor. Av Sveriges 90 ambassadörer är endast 18 kvinnor.
Sammantaget visar regeringens utnämningspolitik att jämställdhetspolitiken inte är trovärdig. Det är anmärkningsvärt att en regering som påpekar vikten av jämställdhet samtidigt låter diskriminering fortsätta och öka. Det är viktigt att den politiska ledningen i ett land är ett föredöme i jämställdhetsfrågor.
Med hänvisning till dessa fakta vill jag till vice statsminister Margareta Winberg ställa följande frågor:
1. Vilka initiativ avser ministern att vidta för att könsdiskrimineringen ska minska i Regeringskansliet?
2. Vilka initiativ avser ministern att vidta för att könsdiskrimineringen ska minska generellt i samhället?