den 5 februari
Interpellation 2002/03:160 av Gunnar Andrén (fp) till statsrådet Mona Sahlin om översyn av det kommunala folkomröstningsinstitutet
Folkpartiet i Stockholms län har i valrörelsen 2002 tydligt sagt nej till införande av biltullar och trängselavgifter i regionen. Väljarna kan lita på att Folkpartiet står fast vid att vad vi sade före valdagen också gäller därefter.
Regering och riksdag ska i praktiken inte tvinga Stockholms kommun @ eller någon annan kommun @ att införa biltullar eller trängselavgifter.
Förslag från den politiska majoriteten i riksdagen föreligger emellertid nu att införa vad som kallas trängselavgifter i Stockholm. Det är från liberala utgångspunkter oacceptabelt att biltullar eller trängselavgifter på kommunal eller regional nivå trumfas igenom via en politisk uppgörelse på riksnivå. Om beslut träffas i riksdagen att införa biltullar eller trängselavgifter i Stockholm @ eller någon annan kommun @ sätts den kommunala självstyrelsen ur spel.
I valrörelsen 2002 lovade dåvarande oppositionsledaren i Stockholms stadshus Annika Billström (s) att det socialdemokratiska partiet i Stockholms stad inte skulle medverka till att någon form av trängselavgifter infördes under mandatperioden 2003@2006. Det finns goda skäl att finansborgarrådet Billström i grunden är lika förtjust i trängselavgifter som plågsam och molande tandvärk. I valrörelsen 2002 utfäste sig också Socialdemokraternas företrädare i hela Stockholms län att ett eventuellt införande av trängselavgifter bara skulle ske med en bred politisk majoritet. Någon sådan föreligger som bekant inte i Stockholms stad. I valet 2002 stödde endast en liten minoritet partier som pläderade för trängselavgifter i Stockholmsregionen.
Det är också synnerligen troligt att valutgången 2002 i Stockholms stad, i Stockholms läns landsting och möjligen även flera andra kommuner, och till och med riksdagen, hade blivit en annan om Socialdemokraterna före den 15 september tydliggjort att partiet kunde tänka sig att efter valdagen tillmötesgå krav från andra partier att införa biltullar eller trängselavgifter.
I Stockholms läns landsting har @ sedan företrädare för bland annat Folkpartiet motionerat om saken @ majoriteten i landstingsfullmäktige i praktiken avvisat förslaget att anordna en folkomröstning om införande av biltullar eller trängselavgifter. I en rad kommuner, även socialdemokratiskt ledda, i Stockholms län, har förslag väckts om att den 14 september 2003, i samband med eurofolkomröstningen, låta medborgarna rösta om de önskar införa trängselavgifter i biltrafiken eller ej. Inte mindre än fjorton av länets kommuner, dock ej Stockholms stad, önskar och är beredda att genomföra sådana folkomröstningar. Det vore löjligt att dölja att syftet är att omöjliggöra införandet av den nya skatt som trängselavgifter enligt huvudsekreteraren i Stockholmsberedningen utgör.
Det närmast absurda är att samtidigt som andra kommuners medborgare kan få rösta om trängselavgifter, kan Stockholms egna röstberättigade komma att nekas denna möjlighet. Från Stockholms stad anförs samtidigt genom finansborgarrådet Annika Billström (s) att en folkomröstning kan bli aktuell för Stockholms invånare först efter det att försöksverksamhet med trängselavgifter förekommit under några år. En konsekvens av detta skulle kunna bli att investeringar för åtskilliga hundra miljoner kronor, oavsett om de betalas av bara Stockholms eller kanske också andra kommuners invånare, exempelvis Nackas, blir helt obsoleta efter ett fåtal år.
Stockholms län är en gemensam arbets- och bostadsmarknad. Frågan om biltullar och trängselavgifter påverkar direkt den lokala trafikvardagen för alla som bor i Stockholmsregionen. Om en åtgärd ska vidtas och den endast rör en viss regions medborgare, är det naturliga att en sådan fråga avgörs inom ramen för ett regionalt självstyre. S-v-mp-majoriteten i Stockholms läns landsting har emellertid redan avvisat denna hantering vad gäller införande av biltullar eller trängelavgifter. I andra hand skulle då frågan kunna avgöras i en folkomröstning där alla väljare i regionen, alltså i det aktuella fallet hela Stockholms län, får vara med och rösta. Även detta förslag har emellertid i praktiken tillbakavisats av majoriteten i Stockholms läns landsting.
Avser statsrådet att, med anledning av det anförda, vidta några åtgärder beträffande det kommunala folkomröstningsinstitutet?