den 23 oktober

Interpellation 2002/03:16 av Martin Andreasson (fp) till justitieminister Thomas Bodström om assisterad befruktning för kvinnor i samkönade relationer

Enligt svensk lag är insemination på klinik enbart tillåten för den kvinna som är gift eller lever i äktenskapsliknande förhållande med en man. Insemination för kvinnor som lever med andra kvinnor är inte tillåten i Sverige, men däremot i flera andra västländer. Naturligtvis är det inte olagligt för någon att inseminera sig på egen hand. Allt fler lesbiska eller bisexuella kvinnor blir också mammor genom insemination i hemmet eller utomlands. Ofta är pappan en homo- eller bisexuell man.

Enligt föräldrabalken ska vid insemination den man som modern lever med normalt anses vara barnets far, även om den biologiske fadern är en annan person. Om inseminationen utförs på klinik antecknas dock alltid namnet på den biologiske fadern (spermadonatorn), och barnet har vid fyllda 18 års ålder rätt att få kännedom om sitt biologiska ursprung.

Kommittén om barn i homosexuella familjer föreslog i sitt betänkande (SOU 2001:10) att kvinnor i samkönade relationer ska få tillgång till konstgjord befruktning på samma villkor som kvinnor i olikkönade relationer. Bestämmelserna om föräldraskap vid insemination skulle enligt kommitténs förslag regleras så att moderns kvinnliga partner automatiskt skulle räknas som barnets andra förälder, på motsvarande sätt som moderns manlige partner i dag räknas som barnets andra förälder även om han inte är biologisk förälder.

I ett särskilt yttrande till kommitténs betänkande framhöll folkpartiet liberalernas representant att den lagtekniska utformningen av en sådan reform borde utredas ytterligare. Regeringen anslöt sig till folkpartiets linje och utlovade i mars 2002 att en fördjupad översyn av inseminationsfrågan skulle påbörjas omedelbart. I juni 2002 gjorde sedan riksdagen ett tillkännagivande om att det är angeläget att påskynda arbetet med frågan om hur det rättsliga föräldraskapet för barn skulle regleras vid ett införande av möjlighet till assisterad befruktning vid allmänt sjukhus för kvinnor i samkönade förhållanden (bet. 2001/02:LU27). Ännu i oktober 2002 har dock frågan inte ens börjat utredas inom Regeringskansliet.

Med anledning av detta vill jag fråga justitieministern:

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att bereda frågan om assisterad befruktning för kvinnor som lever i samkönade relationer?

Vad avser justitieministern att sätta för tidsgräns för när den av riksdagen efterlysta översynen av rättsligt föräldraskap vid assisterad befruktning ska vara färdig?