den 3 februari

Interpellation 2002/03:155 av Per Bill (m) till utbildningsminister Thomas Östros om universitetsstatus

Högskoleverket avslog Mitthögskolans ansökan om att bli universitet den 16 december 2002 eftersom högskolan inte bedömdes mogen att bli universitet.

Nu ger regeringen Mitthögskolan löfte om titeln universitet utan att högskolan nått upp till de uppsatta kvalitetsmålen. Det är som att lova en nyinskriven läkarstudent sin legitimation, oavsett vilka kurser han går eller klarar. Det är ett hån mot alla som jobbar med kvalitetsutveckling att låta stora, viktiga förändringar gå till på detta sätt.

Vill man vara vänlig kan man konstatera att regeringen i varje fall lärt sig något sedan Carl Tham gav bort titlar men struntade i att ge resurser. Högskolorna i Växjö, Karlstad och Örebro fick inte förutsättningarna att genomföra en seriös och successiv uppbyggnad av de nyutnämnda universiteten.

Men en utbyggnad av forskning och forskarutbildning måste ske på ett sådant sätt att varje universitets eller högskolas särart tas tillvara. För de nya universiteten är det angeläget att sträva efter en organisation för forskning och utbildning som säkerställer en egen profil och särställning. Forskarcentrum med definierad inriktning kan verka kvalitetsfrämjande, öka högskolornas attraktionskraft gentemot omgivningen och samtidigt underlätta en övergång till fristående form och öka möjligheten att klara kraven för universitet.

Det är av avgörande betydelse regeringen i framtiden förbinder sig att inte utnämna nya universitet utan att samtidigt binda sig för en långsiktigt hållbar finansiering. För att kunna bibehålla universitetsbegreppets trovärdighet och kvalitetsstämpel gäller det att högskolan först visar tillräcklig kvalitet och sedan får utnämningen.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa att högskolor nått upp till de uppsatta kvalitetsmålen innan de får sin universitetsstatus?

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerställa universitetsbegreppets trovärdighet?