den 16 januari
Interpellation 2002/03:127 av Maria Larsson (kd) till näringsminister Leif Pagrotsky om IUC-satsningen
Industriella utvecklingscentra, IUC, är underifrån initierade och lokalt och regionalt ägda bolag. Hösten 2002 ägde 555 små- och medelstora företag de då 19 befintliga IUC. På regeringens uppdrag har man tilldelats ett UPA-uppdrag (uppsökande verksamhet, produktutveckling och avknoppningar). UPA-uppdraget utgjorde i genomsnitt 32 % av den totala omsättningen för bolagen. Ett P- eller A-uppdrag genereras vid var fjärde uppsökande insats. Totalt 3 612 nya jobb har registrerats som en följd av UPA-uppdraget till och med hösten 2002.
Verksamheten har ett flertal gånger utvärderats och samtliga utvärderingar visar att verksamheten är kostnadseffektiv och har hög måluppfyllelse. Ett arbete pågår för att certifiera IUC-bolagen. Regeringen beslutade den 19 december att satsningen på UPA-uppdrag 2003 mer än halveras, och ska utgöras av endast 30 miljoner kronor. Via Nutek ska pengarna fördelas endast mellan de IUC som startade 2000 eller senare. Detta beslut kom strax efter det att regeringen i höstens valrörelse gjort utfästelser om att vidareutveckla och satsa på IUC-konceptet.
I Socialdemokraternas rapport Ett företagssammare Sverige står följande att läsa: "Innovationssystem måste byggas uppifrån och underifrån. Därför vill vi satsa på utveckling av industriella utvecklingscentra (IUC) och liknande lokalt initierade och regionala strukturer. De knyter ihop företag med universitet, forskningsinstitut och andra kompetenta företag. En sådan samverkan kan leda till nya leverantörsnätverk. IUC består idag av 20 självständiga agerande aktiebolag som ägs av alla slags företag och banker, kommuner, fackföreningar med flera."
I höstens budgetproposition har regeringen inte tilldelat IUC-verksamheten några pengar med hänvisning till den pågående utredningen av Ulf Lönnkvist om regional företagsutveckling. Ulf Lönnkvists utredning presenterades i november 2002 och där föreslogs en storslagen satsning (i enlighet med Bennet@Johnsson-gruppens förslag) på IUC-verksamheten med ca 200 miljoner kronor per år under de kommande fem åren. På s. 134 i Lönnkvists utredning kan man också läsa att "den nuvarande försöksverksamheten som för år 2002 tilldelats 65 miljoner måste självfallet förlängas också under 2003. Regeringen bör i särskild ordning besluta om medel för 2003."
Utredaren anser det alltså vara självklart med en förlängning under 2003 i avvaktan på att införliva den långsiktiga satsningen i budgetarbetet inför 2004 och utvecklar också argumenten för denna ståndpunkt på s. 131 i utredningen där konsekvenserna av regeringens hittills kortsiktiga och osäkra lösningar diskuteras. Trots detta fattar alltså regeringen den 19 december 2002 beslut om att dra ned på IUC-satsningen.
Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande frågor till näringsminister Leif Pagrotsky:
På vilka grunder fattades beslutet om att minska IUC:s UPA-uppdrag både i faktiska tal och i antal IUC som får uppdraget?
Vilka konsekvenser avsåg ministern att det av regeringen fattade beslutet skulle få för den framtida utvecklingen av IUC-bolag?
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att följa upp konsekvenserna av beslutet att mer än halvera satsningen på UPA-uppdrag för 2003?
På vilket sätt avser ministern att fullfölja löftena i Ett företagssammare Sverige om att satsa på utveckling av industriella utvecklingscentrum?