den 19 december

Interpellation 2002/03:109 av Axel Darvik (fp) till utbildningsminister Thomas Östros om likvärdig utbildning

År 1999 kom Riksdagens revisorer med en kritisk granskning av Skolverket och skolans utveckling. Kritiken gällde bland annat att elevernas kunskaper försämrades under 1990-talet samtidigt som det inte gjordes någon analys av vart resurserna gick. Skolverket avfärdade kritiken med att det vid den aktuella tidpunkten inte var möjligt att dra några slutsatser av att så många inte hade tillräckliga kunskaper, utan man skulle se tiden an och se om saker och ting blev bättre i svensk skola.

Dessa förhoppningar har som bekant grusats. Det kan man till exempel avläsa i Skolverkets senaste rapport, Efter skolan, där det konstateras att fler elever än någonsin saknar slutbetyg från gymnasiet. Det är nu en fjärdedel av 21-åringarna som inte har fått ett slutbetyg. Andelen som inte klarar att få godkända betyg i 90 % av ämnena är ännu större, 38 %.

I dag fördelas resurserna till skolorna mycket olika beroende på vilken kommun skolorna ligger i. Det gör att utbildningen inte blir likvärdig över landet. Skolverket konstaterar att resurserna inte fördelas efter elevernas behov. Så får det inte vara, det ska vara elevernas behov som styr hur mycket pengar deras utbildning kostar @ inte vilken bostadsort de har.

Jag vill därför fråga utbildningsministern vad han avser att vidta för åtgärder för att se till att utbildningen är likvärdig över landet och att resurserna fördelas efter elevernas behov.