den 19 december

Interpellation 2002/03:106 av Anna Grönlund (fp) till statsrådet Lena Hallengren om etablering av förskolor

Alternativ barnomsorg är en självklarhet i så gott som hela Sverige. I vissa delar av landet, exempelvis i Norrbotten, sätter dock klåfingriga kommunpolitiker käppar i hjulen när driftiga entreprenörer vill förverkliga sina pedagogiska idéer och erbjuda barn och föräldrar valfrihet inom barnomsorgen @ något som minskar såväl företagsamheten som valfriheten och som medför en negativ utveckling i kommunen.

Luleå kommun är en av de kommuner i landet där alternativa förskolor har haft svårt att etablera sig. De driftiga entreprenörer som har försökt att starta förskolor har motarbetats och tyvärr har endast en alternativ förskola startats upp under den gångna mandatperioden, trots att många fler har haft önskemål om att få starta.

I dag råder stor skillnad i lagstiftningen vad gäller friskolor och alternativ barnomsorg. Kommunerna kan inte hindra friskolor från att etablera sig i kommunen, trots att kommunledningens åsikter väger tungt vid Skolverkets bedömning. Skolverket är den instans som avgör om en fristående skola tillåts etablera sig vilket också innebär att ett positivt svar från Skolverket medför att kommunen blir skyldig att förse den fristående skolan med de resurser som är nödvändiga.

Samma lagstiftning gäller dock ej förskolor. Entreprenörer som vill starta upp förskoleverksamhet är i dag helt beroende av kommunledningens inställning till alternativa förskolor. Denna skillnad i lagstiftningen medför att kommunledningarna, i de fall när de arbetar mot valfrihet för kommuninnevånarna, kan sätta sig i vägen vid alternativa förskoleetableringar.

Från Folkpartiets sida anser vi att det vore rimligt att samma villkor gällde för förskolor som för skolor. Då får den personal som har idéer om alternativ pedagogik möjlighet att göra verklighet av sina idéer samtidigt som föräldrar och barn ges valfrihet. Förskolor som uppfyller gällande lagstiftning och arbetar utifrån läroplanen tillåts etableras och erhåller även nödvändiga resurser för att bedriva verksamheten. Dessa resurser kan lämpligtvis fördelas med en förskolepeng som är lika för samtliga barn som går på förskola i kommunen, oavsett om denna bedrivs i kommunal eller alternativ regi.

Häromdagen presenterade Skollagskommittén sitt betänkande. Där föreslår utredningens majoritet att förskolor ska godkännas av kommunen om de bedöms uppfylla förutsättningarna, det vill säga följer lagen @ och därmed, per automatik, få rätt till de bidrag som gör att de kan starta upp och driva verksamheten.

Med anledning av ovanstående skulle jag vilja fråga biträdande utbildningsminister Lena Hallengren om hon avser att arbeta för att få till stånd en förändring i den riktning som Skollagskommittén föreslår.