den 19 december

Interpellation 2002/03:104 av Anita Sidén (m) till justitieminister Thomas Bodström om mord på barn

I skyddsnätet runt barn är maskorna glesa. En gång i månaden dödas ett barn i Sverige. Med andra ord är det tolv barn per år som förloras på grund av dödligt våld. Hundratusentals barn lever i våldsmiljöer som riskerar att märka dem för livet. Många barn tvingas att fortsätta leva tillsammans med och påverkas av de gärningsmän som brutalt slagit sönder den trygghet de haft. Barn betraktas inte ens som brottsoffer när de utsatts för grov psykisk misshandel. I dag lever vi inte upp till FN:s konvention om barnens rättigheter.

Kunskaperna om barnamord i Sverige är i stort sett obefintliga. Dödligt våld mot barn är den minst utforskade brottstypen av alla. Den kunskap som finns är i princip endast hur många barn i olika åldersklasser som dödas varje år. Mörkertalen i denna statistik kan var betydande.

Mord på barn är synnerligen allvarliga brott eftersom det oftast riktar sig mot små barn. Förövarna är nästan alltid föräldrarna, vilket gör att offren är extremt skyddslösa. För små barn är hemmet och föräldrarna barnets enda trygghet i livet. Föräldrar, i första hand, och samhället därefter har en absolut skyldighet att skydda varje litet barn.

När ett flygplan eller ett fartyg havererar tillsätts en haverikommission. Borde inte ett sådant förfarande tillämpas när barn utsätts för våld med dödlig utgång? Det drastiska namnet beskriver vad ett barnamord innebär både för anhöriga och för samhället.

Dödsorsaksutredningar finns redan i många länder med anglosaxisk rätts- och familjetradition. I flera av USA:s delstater är det sedan många år en inarbetad verksamhet.

För varje barn som bragts om livet har samhället ett moraliskt ansvar att ta reda på om man kunnat göra något för att förhindra det "haveri" som skett, inte för att fastställa skuldfrågan @ det är en uppgift för polis och domstol @ utan med målet att förhindra så många barnamord som möjligt i framtiden. Det kan dessutom bli ett led i sorgearbetet att få reda på omständigheterna kring offrets dödsfall.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att införa en "haverikommission" som kan utföra dödsorsaksutredningar när man misstänker att misshandel eller vanvård av barn är dödsorsaken?