den 19 december

Interpellation 2002/03:103 av Yvonne Andersson (kd) till justitieminister Thomas Bodström om bouppteckningsförfarandet

En kvinna förlorar sin make efter ett långt och barnlöst äktenskap. Paret har i princip inte haft någon kontakt med makens syskon och relationerna har inte varit särskilt goda. Paret har också levt ett självständigt liv i meningen att var och en har haft möjligheter att skaffa sig egna tillgångar. Maken hade ingen av föräldrarna kvar i livet.

Syskonen ska som efterarvingar ärva maken efter kvinnans död och kallas till bouppteckning. Där tvingas kvinnan tydligt redovisa alla sina tillgångar för mannens släktingar och upplever hela bouppteckningen som en stor kränkning.

Det ovan beskrivna är inte särskilt ovanligt i dagens samhälle. Makar anser sig ingå förbund med varandra men knappast med släkten. Ärvdabalken innebär att syskon ärver barnlös bror. Men frågan gäller om själva bouppteckningsförfarandet kan ändras och genomföras via ombud utan att öka kostnaderna för den kvarlevande. Därmed slipper den kvarlevande att redovisa samtliga tillgångar för efterarvingarna, något som kan upplevas som mycket kränkande.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att bouppteckningsförfarandet ska kunna genomföras via ombud?