den 16 december

Interpellation 2002/03:101 av Tobias Krantz (fp) till vice statsminister Margareta Winberg om jämställdhetsarbetet inom landstingen

I slutet av oktober presenterade Jämställdhetsombudsmannen, JämO, resultatet av en granskning av jämställdhetsarbetet inom Jönköpings läns landsting. Jönköpingslandstinget är ett av de landsting i landet som har störst löneskillnader mellan män och kvinnor. JämO riktade i sin granskning skarp kritik mot landstinget på en rad punkter. Till åtskilliga uppmätta löneskillnader hade landstinget inga förklaringar; andra skillnader hade landstinget inte ens analyserat. I ett avseende föll kritiken ytterst tillbaka på en rekommendation som Landstingsförbundet hade utfärdat. JämO anförde i sin skrivelse från den 28 oktober att Jönköpings läns landsting på "landstingsförbundets inrådan" i första hand valt att analysera skillnader som är större än fem procent eller 1 000 kr. "Detta kan JämO inte acceptera då hela löneskillnaden ska gå att förklara med sakliga kriterier alternativt korrigeras", skrev myndigheten.

Om Landstingsförbundet har utfärdat en central rekommendation om att vissa löneskillnader inte behöver analyseras ligger det i farans riktning att fler landsting än Jönköpings läns landsting kan ha brutit mot gällande regler på området, såsom JämO tolkar dem. Det vore allvarligt.

Allt detta beskrev jag tydligt i en skriftlig fråga till vice statsministern framställd den 19 november. Mot bakgrund av ovanstående frågade jag ministern vilka initiativ hon avsåg att ta i syfte att se till att gällande regler på området efterlevdes. Vice statsministerns svar, daterat den 29 november, innehöll huvudsakligen dels en redogörelse för Landstingsförbundets rekommendation @ som alltså hade dömts ut av JämO, dels påpekandet att också offentliga arbetsgivare har att följa jämställdhetslagen.

Något svar på den fråga jag ställde fick jag inte. Vice statsministern har inte redogjort för om hon tänker ta några initiativ @ och i så fall vilka @ för att se till att landstingen följer jämställdhetslagen i stället för de riktlinjer som skarpt har kritiserats av Jämställdhetsombudsmannen. Jag ställer därför frågan på nytt för att ge ministern en ny chans att ge ett ordentligt svar.

Med anledning av vad som ovan anförts vill jag ställa följande frågor till vice statsministern:

1. Avser vice statsministern att ta några initiativ @ och i så fall vilka @ för att se till att gällande regler rörande analys av löneskillnader inom landstingen efterlevs?

2. Avser vice statsministern att ta några initiativ i övrigt @ och i så fall vilka @ för att se till att löneskillnaderna mellan män och kvinnor inom landstingen minskas?