Motion till riksdagen
2002/03:Ub555
av Luciano Astudillo (s)

Svenska för invandrare


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om svenska för invandrare.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översynen av mottagandet av och introduktionen för flyktingar.1

1Yrkande 2 hänvisat till SfU.

Bakgrund

Svenska för invandrare, sfi, syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper i det svenska språket och om det svenska samhället. Goda kunskaper i svenska språket är nästan alltid en inträdesbiljett till annan utbildning eller till arbetslivet.

Alltför många vittnar om att sfi inte fungerar idag. Idag klarar endast 40 procent av deltagarna av att uppnå sfi-målet efter tre års studier. Detta är oacceptabelt.

Regeringen har tillsatt en utredning vars uppgift är att ta ett helhetsgrepp på introduktions- och integrationspolitiken. Därutöver pågår en särskild utredning som ska studera sfi-utbildningen. Målet med den är hitta metoder att öka kvaliteten på sfi-undervisningen genom individ- och arbetslivsanpassning. Målet är att sfi-undervisningen ska bli mycket mer individuellt utformad och ta sin utgångspunkt i tidigare yrkeserfarenhet. Den teoretiska utbildningen måste varvas med praktik, helst inom yrken man tidigare jobbat med eller vill jobba inom. Det ska också vara möjligt att läsa yrkesanpassad svenska i större utsträckning än idag. Dessa två utredningar behöver delvis få ett vidgat uppdrag.

Maktperspektivet saknas i sfi-utredningen

Det finns tyvärr för lite kunskap som berör den enskildes möjligheter att styra över sin framtid, sfi-undervisningen och introduktionen. Lokala studier i Malmö ger dock en dyster bild. I en studie Introduktion under rekonstruktion gjord av Introduktionsenheten i Rosengård är deltagarna kritiska till den första kontakten med myndigheten och sina möjligheter att påverka.

Brukarundersökningen gjord i Malmö pekar på att det krävs en djupgående förändring av introduktionen. Idag finns alltför rigida myndighetsstrukturer som sällan släpper in deltagarna för att föra dialog. Undersökningen pekade också på ett avstånd mellan vad man anser sig kunna påverka och viljan att vara med och påverka.

I det uppdrag som sfi-utredaren fått saknas brukarperspektivet. Det är en brist eftersom mycket tyder på att de som hoppar av sfi-undervisningen och introduktionen många gånger gör det med en känsla av vanmakt.

Sfi bör jämställas med andra vuxenstudier

Idag finns olika regler för sfi-studier och andra vuxenstudier. Detta är olyckligt eftersom det tenderar till att missgynna dem som deltar i sfi-undervisningen.

Exempelvis har det uppmärksammats att studerande med barn idag har en svår ekonomisk situation. Därför ska enligt tidigare fattade beslut garantinivån höjas samt ett barntillägg i studiemedelssystemet införas. Liksom infödda har en svår ekonomisk situation när de studerar har sfi-studerande med barn svårt att klara ekonomin. Sannolikt påverkar det också att andelen som inte fullföljer sfi-studierna är stor.

Vuxenstudier i mer än ett år kvalificerar till lägsta arbetslöshetsförsäkringen, enligt det så kallade studievillkoret. I takt med att sfi-undervisningen och introduktionen alltmer utvecklats till en heltidssysselsättning bör reglerna ses över. Sfi-studierna skulle på sikt kunna jämställas med annan vuxenutbildning och därmed kvalificera till den lägsta arbetslöshetsförsäkringen. Detta skulle dessutom bidra till att göra kopplingen tydligare mellan introduktionen och arbetsmarknaden.

Detta är viktiga aspekter som saknas i det uppdrag utredningen Översynen av mottagande av och introduktion för flyktingar fått. Ambitionen måste vara att regelverken ska vara så lika så möjligt.

Introduktion – en generell rättighet och skyldighet

Även om varje kommun är skyldig att erbjuda sfi till den som är bosatt i kommunen och saknar grundläggande kunskaper i svenska språket sker inte det alltid. Delvis beror det på att statligt stöd endast utgår för flyktingar och deras anhöriga.

Introduktionen borde vara en generell rättighet och skyldighet för alla som bosätter sig i landet. Den ska inte bara erbjudas flyktingar och deras anhöriga utan även andra människor som invandrar till Sverige.

Svenska före uppehållstillstånd

Idag är svenskundervisningen för asylsökande bristfällig och dåligt planerad. Det vore rimligt att delar av sfi-undervisningen samt introduktionen påbörjades redan under den period då man väntade på uppehållstillstånd. På detta sätt skulle man kunna korta tiden från det att man fått uppehållstillstånd till det man blivit självförsörjande. Den omtalade Malmömodellen har på prov gjort det med lyckat resultat.

Stockholm den 22 oktober 2002

Luciano Astudillo (s)