Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att tilldela Högskolan i Skövde ett tekniskt vetenskapsområde.
Beslut om att tilldela en högskola ett vetenskapsområde fattas av regeringen, om högskolan håller en sådan kvalitet och omfattning inom området att forskarutbildning kan bedrivas på hög vetenskaplig nivå.
Det finns en mycket stark samhällsnytta med högskolor som finns i regioner. Den regionala tillväxten får ofta sin grund i att det finns en högskola i närheten. Navet i en tillväxtregion är ofta högskolan och de synergieffekter den ger i form av t.ex. avknoppningar, kuvöser och i Skövdes fall Gothia Science Park.
Omgivande samhället och näringslivet kan öka sin kunskap och bredda sin kompetens genom den tillgång som högskolan ger. På samma sätt måste också högskolan öka sin kunskap och skaffa sig bredare kompetens. Detta kan högskolan göra bland annat genom forskning och forskarutbildning.
Forskningen vid Högskolan i Skövde är fokuserad på utveckling av avancerade informationstekniska system och modeller, där människans förutsättningar och behov sätts i centrum. Denna fokuserade satsning är ett led i högskolans strävan efter att föra samman relaterade kunskapsområden för att främja en stark och mångvetenskaplig kunskapstillväxt. En nödvändig förutsättning för att högskolan skall lyckas i denna strävan är att högskolan kan bedriva såväl grundforskning och tillämpad forskning som forskarutbildning inom denna del av det tekniska vetenskapsområdet.
Högskolan i Skövde anser sig uppfylla de nödvändiga förutsättningar som krävs för att kunna bedriva forskarutbildning av hög kvalitet inom det tekniska vetenskapsområdet.
Högskolans forskningsfokusering innebär en mångvetenskaplig helhetssyn med kärnan i det tekniska vetenskapsområdet, speciellt mot utveckling av avancerad informationsteknik för modellering och simulering. För att garantera forskningsförankrad verksamhet av hög kvalitet vid Högskolan i Skövde krävs forskarutbildning. Högskolan bedriver idag forskarutbildning i samarbete med ett flertal svenska och utländska universitet.
Grunden för den forskning som bedrivs vid Högskolan i Skövde utgörs av inriktningen mot utveckling av avancerade informationstekniska system och modeller. Denna inriktning har under flera år prioriterats för att verksamheten ska bli så fokuserad som möjligt. Detta har medfört att en omfattande kompetens både i fråga om kursutbud och personal har kunnat byggas upp inom nämnda inriktning.
Högskolan har också skapat en egen forskningstradition. Under ett antal år har högskolan gjort det möjligt för såväl anställd personal som studenter från den egna grundutbildningen att genomföra forskarstudier i syfte att uppnå en bred formell kompetens inom det tekniska vetenskapsområdet. På senare tid har högskolans egen personal, genom olika avtal, även fungerat som huvud- och bihandledare till forskarstuderande. Lärar- och handledningsresurserna inom det tekniska vetenskapsområdet uppgår redan i dagsläget till en nivå som innebär att området har en god bemanning.
Anställd personal vid högskolan bedriver redan nu en omfattande forskning inom det prioriterade tekniska vetenskapsområdet. Detta garanterar att forskarstudenterna även i framtiden kommer att ha god kontakt med avancerad forskning inom sina ämnesområden.
Den lokala rekryteringsbasen för forskarutbildning är tillräckligt stor för att kunna utgöra den huvudsakliga basen för rekrytering. Detta beror på att högskolan har ett väl utvecklat kursutbud inom de fördjupningsinriktade magisterprogrammen och en relativt stor andel examinerade studenter från dessa program.
Likt andra högskolor vilka har erhållit vetenskapsområde har högskolan redan förberett fakultetsarbetet genom att inrätta en forskningsnämnd.
Stockholm den 23 oktober 2002 |
|
Monica Green (s) |
|
Kjell Nordström (s) |
Carina Ohlsson (s) |
Urban Ahlin (s) |