Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utforma en handlingsplan i syfte att öka antalet kvinnliga forskare.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökade resurser för forskning av kvinnorelaterade sjukdomar.
Kvinnodominerade sjukdomar är idag klart underrepresenterade i forskningen. Sjukdomar som t.ex. fibromyalgi har länge ansetts som kvinnokrämpor och har därför inte prioriterats i forskningen.
Många patienter med fibromyalgi har sedan långt tillbaka haft svårt att få förståelse för sin sjukdom inte bara av anhöriga, vänner och arbetsgivare, utan också av läkare och annan personal inom sjukvården. Kunskapen om fibromyalgi har varit dålig, fastän diagnostiska kriterier för fibromyalgi fastställdes 1990 av American College of Reumatology, ACR, dvs. för över tolv år sedan.
I betänkandet God sed i forskningen, SOU 1999:4, skrives det att jämställdhet mellan män och kvinnor har ett moraliskt värde och därför i grunden handlar om etik. Jämställdhet i forskarvärlden blir därmed att betrakta som en forskningsetisk fråga och förs därför fram inom alla områden i utredningen. Att kvinnor är underrepresenterade bland forskare har bland annat lett t.ex. till att kvinnor inte har fått rätt behandling vid hjärtsjukdom, eftersom all kunskap och forskning byggt på erfarenhet från män. Det har även lett till att forskning kring sjukdomar som t.ex. fibromyalgi inte har prioriterats.
För att ge dessa kvinnor rättvis och adekvat behandling av sin sjukdom krävs det ökade medel för forskning av kvinnorelaterade sjukdomar. Detta bör ges regeringen till känna.
Dessutom krävs det ett bredare synsätt inom forskningen som endast kan åstadkommas genom ökat antal kvinnliga forskare. För detta krävs ett handlingsprogram från regeringens sida. Detta bör ges regeringen till känna.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Margareta Andersson (c) |
Lena Ek (c) |