Motion till riksdagen
2002/03:Ub484
av Sinikka Bohlin (s)

Vuxenstuderande utan tidigare förvärvsarbete


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vuxenstuderande utan tidigare förvärvsarbete.

Motivering

En stor grupp invandrare, exempelvis de personer som kom hit som flyktingar i mitten av 1990-talet som vuxna, men även romer med finska som modersmål saknar delar av grundskolestudier. Många av dessa människor har genom Kunskapslyftet getts möjlighet att skaffa sig en utbildning på grundskolenivå, men inför skolstarten på hösten är det osäkert för många elever hur de kan finansiera sin utbildning och sitt livsuppehälle.

Till exempel i Stockholms län bedrivs grundskole- och gymnasieutbildning för finskpråkiga romer i en folkhögskola som under flera års tid haft en kvalificerad utbildning riktad till den romska minoritetsgruppen. In i det sista och till och med efter att skolterminen påbörjats och eleven blivit antagen har de ekonomiska bekymren tvingat många elever att hoppa av sin utbildning. Många elever nekas bidrag från sina hemkommuner och tvingas tacka nej till en erhållen studieplats, eftersom hemkommunerna anser att studenterna inte är berättigade till socialbidrag under studietiden.

Anledningen till dessa problem med studiefinansieringen är att många av de studerande har haft mycket låga eller inga inkomster före studietiden, något som har medfört att möjligheten med det nu rådande studiestödet inte ger tillräckligt ekonomiskt stöd. För att finansiera sina grundskolestudier och sitt livsuppehälle har många varit tvungna att ta lån. Något som för många kan bli ett allt för stort steg eftersom grundskolestudier inte leder till något yrke. Man vill inte skuldsätta sig och väljer därför att avstå att utbilda sig helt och hållet, vilket gör att vederbörande återigen blir arbetslös och beroende av socialbidrag.

Ur integrationssynpunkt är det viktigt att dessa personer ges fortsatt möjlighet till utbildning på grundskolenivå som ett led i integreringen i det svenska samhället.

Inte minst för barnen är föräldrarnas och speciellt de romska kvinnornas utbildning en positiv förebild. En insikt i hur viktigt det är att studera för att få ett yrke och en anställning. Det stärker både gruppens och individen självkänsla och egenmakt när man vet att en utbildning leder till arbete och att man inte längre är beroende av andra vare sig ekonomiskt eller intellektuellt.

Med bakgrund av ovanstående finner jag det angeläget att regeringen följer upp möjligheterna att finansiera studier på grundskolenivå för vuxenstuderande som saknar tidigare förvärvsarbete.

Stockholm den 23 oktober 2002

Sinikka Bohlin (s)