Motion till riksdagen
2002/03:Ub475
av Agneta Gille m.fl. (s)

Sammanhållen satsning på FN-forskning


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en sammanhållen satsning på FN-forskning.

Motivering

Sverige spelar en framträdande roll i FN:s arbete för internationell fred och säkerhet. FN är också ett viktigt inslag i Sveriges utrikespolitiska profil. Emellertid bedrivs mycket lite forskning i landet som är av direkt nytta för Sveriges agerande i FN-sammanhang, särskilt vad gäller internationell säkerhet. Det kan jämföras med EU-frågor där betydande centrum byggts upp under senare år.

Institutionen för freds- och konfliktforskning i Uppsala bedriver forskning som är relevant och för närvarande arbetar med Utrikesdepartementet om s.k. riktade sanktioner. Det är ett intressant exempel på ett närmande mellan universitet och diplomati. Inom folkrätt finns enskilda forskare som engageras i FN-frågor och även en närmare kontakt t.ex. i frågor som gäller mänskliga rättigheter. Enskilda statsvetare och utvecklings­forskare har också projekt som rör FN-systemet och utvecklingsfrågor. Vid Försvarshögskolan finns forskning kring fredsbevarande operationer.

Vid amerikanska universitet finns däremot enheter som sysslar just med FN-studier. Ett exempel är enheten för UN Studies vid Yale University.

Även inom grundutbildningen är FN-frågor ofta endast uppmärksammade i enstaka moment och föreläsningar men det finns få sammanhållna kurser kring FN och dess roll i fred och säkerhet. En livaktig FN-forskning är också av vikt för det förtjänstfulla folkbildningsarbete som bedrivs av Svenska FN-förbundet.

Det är av stor nödvändighet att Sverige gör en medveten satsning på FN-studier inom fältet fred och säkerhet. En sådan satsning, gemensam för Utbildnings-, Försvars- och Utrikesdepartementet, skulle ta upp frågor som:

Utrikesdepartementet och Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet skulle kunna ges en ledande roll i en sådan nationell satsning.

Stockholm den 22 oktober 2002

Agneta Gille (s)

Tone Tingsgård (s)

Rezene Tesfazion (s)