Motion till riksdagen
2002/03:Ub463
av Mikaela Valtersson m.fl. (mp)

Utbildning med mångfald


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om system som utvärderar utländska utbildningar mer rättvist.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att lärarutbildningen skall innehålla moment om det mångkulturella samhället.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om vikten av att varje skola har mångfaldsplaner.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att likställa modersmålslärare med utländsk examina med andra lärare.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att sfi-lärare bör ha lärarexamen.

  6. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att ge full lärarstatus till hemspråkslärare och sfi-lärare.

Inledning

I samhället måste mångfald ses som en tillgång och diskriminering mötas med en kraftfull politik.

Människor måste själva ha makt att välja sin egen livsstil inom ramen för mänskliga rättigheter. Samtidigt ska det erbjudas reella möjligheter att förändra samhället och förverkliga sina livsdrömmar. Det är viktigt att alla människor i samhället är delaktiga i samhällsgemenskapen och tillsammans formar ett hållbart samhälle, såväl demokratiskt som socialt och ekologiskt. Det finns tyvärr diskriminering både inom den privata och den offentliga sektorn. Kommuner, stat och landsting är inte bättre, snarare ser vi en högre mångfald inom näringslivet. Den offentliga sektorn bör vara föregångare och föredöme när det gäller mångfald. Vi politiker har ett särskilt ansvar inom det område där vi själva är arbetsgivare. Skolan är en särskilt viktig demokratisk mötesplats i vårt samhälle och har en nyckelroll i ett samhälle som bejakar mångfald och motarbetar rasism och främlingsfientlighet.

Utländska utbildningar

Utbildning är viktigt för människors möjligheter att utvecklas och få makt över sin tillvaro. Många av de människor som kommer till Sverige har hög utbildning, men deras utbildning ses inte alltid som en tillgång och kan ibland till och med nedvärderas. Det är diskriminerande. Vi måste hitta system där vi utvärderar de utländska utbildningarna mer rättvist. Det är inte rimligt att vi fortsätter att inte ta tillvara de mänskliga resurser som vi har. Att högutbildade människor inte ska kunna arbeta inom det yrke de är utbildade i är förnedrande.

Lärarutbildningen och skolan

Det är mycket viktigt att lärarutbildningen innehåller moment om det mångkulturella samhället. Man bör se över kursplanen och läromedlen så att pluralism bejakas. Varje skola borde utarbeta mångfaldsplaner, där bland annat strategier mot rasism ingår. Eleverna bör själva vara delaktiga i arbetet med att ta fram mångfaldsplaner. Skolpersonalen behöver erbjudas kurser och seminarier om mångfald.

Segregation

I skolor i segregerade områden med hög andel elever med invandrarbakgrund krävs stora insatser för ett aktivt arbete med integration. Vi behöver ge dessa skolor med särskilda behov extra resurser. Det finns behov av att se över möjligheten till specialdestinerade statliga resurser för integrationsåtgärder till skolor med hög andel invandrare.

Modersmålsundervisning och sfi

Sfi-undervisningen behöver fortfarande förbättras för att ge människor en ordentlig möjlighet att lära sig svenska. Vi behöver likställa modersmålslärare med utländsk lärarexamina med andra lärare. Det är viktigt att vi ger alla barn rätt till modersmålsundervisning oavsett språkgruppens storlek eller antal barn i skolan. Sfi-undervisningen behöver utvecklas och förbättras. Det är bra att komplettera sfi med praktik så långt som möjligt för de som anses behöva det. Sfi-utbildningen bör bli mer individualiserad för att bättre passa individens behov. Det är viktigt att sfi-lärarna har lärarexamen. För att underlätta för dem som inte har skrivfärdigheter bör man låta sfi-elever med ingen eller blygsamma skrivfärdigheter gå i språkhomogena grupper. Vi måste ge full lärarstatus till hemspråkslärare och sfi-lärare.

Stockholm den 23 oktober 2002

Mikaela Valtersson (mp)

Kerstin-Maria Stalin (mp)

Mona Jönsson (mp)

Ulf Holm (mp)