Riksdagen beslutar om att anvisa höjda anslag till Högskolan i Borås genom omfördelning inom utgiftsområde 16.
Högskolan i Borås (HB) har under senare år haft en kraftig utveckling. Genom satsningen på de små och medelstora högskolorna, både vad gäller antalet platser och forskningsresurser, har dessa kunnat erbjuda utbildning åt ett växande antal studenter främst från den omgivande regionen. Detta har alldeles särskilt stor betydelse i områden med tidigare låg utbildningsnivå, vilket är fallet i Sjuhäradsbygden. Därutöver bör påpekas att HB på det textila området och på området biblioteks- och informationsvetenskap utgör landets främsta resurs och är riksrekryterande.
Borås är vidare en av de högskolor som lyckats allra bäst med att använda de tilldelade platserna och resurserna på ett effektivt sätt och få ut mesta möjliga för studenterna i form av både volym och kvalitet.
Högskolan i Borås har en vision om att bli universitet, Sjuhärads universitet. Efter satsningarna på ett tredje universitet i Stockholm/Uppsala-regionen och ett tredje universitet i Lund/Malmö/Köpenhamnsregionen, är tiden nu mogen för ett andra lärosäte på universitetsnivå i Göteborgsregionen. De numera utmärkta kommunikationerna mellan Göteborg och Borås, med buss, tåg och med bil, har gjort Borås till en lätt tillgänglig del av Västra Götalandsregionen.
Högskolan i Borås kännetecknas av att den utmärker sig på ett antal punkter. Bland dessa kan nämnas: merparten av HB:s utbildningar leder till professioner och yrken, och studenter som examineras av HB är mycket framgångsrika vad gäller att kort tid efter examen erhålla arbete. Cirka 93 procent erhåller fast arbete inom en tremånadersperiod efter examen. HB har hittills klarat att attrahera nya grupper av studenter, inte minst studenter från hem i vilka ingen av föräldrarna har traditionell akademisk bakgrund. Detta har bidragit till att HB, som ett av de mycket få lärosätena i landet, hittills lyckats uppfylla de i regleringsbrev framställda utbildningsmålen.
Detta visar att Högskolan i Borås är väl förberedd för en utveckling mot universitetsstatus och är kapabel att hantera ökade resurser på ett mycket bra sätt.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Claes Västerteg (c) |