Motion till riksdagen
2002/03:Ub453
av Peter Jonsson och Claes-Göran Brandin (s)

Isocyanatforskningen i Hässleholm


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om stöd till isocyanatforskningen i Hässleholm.

Motivering

Isocyanater tillhör en grupp mycket giftiga ämnen med sällsynt obehagliga hälsoeffekter. Risken att drabbas av obotlig isocyanatsjukdom är stor vid exponering.

Det finns många tråkiga exempel på unga människor som blivit utsatta för isocyanater och idag är förtidspensionerade och lider av svåra besvär.

Isocyanater finns i många ämnen och upptäcks i allt fler former. Forskningen visar tyvärr också att isocyanaternas utbredningsområde ökar. Man finner ständigt nya höga värden vid alla möjliga arbetsuppgifter.

Forskning kring isocyanater pågår bland annat vid enheten för arbetsmiljökemi i Hässleholm (under Lunds universitet). Enheten i Hässleholm leds av en grupp vetenskapligt högt meriterade forskare som forskat kring isocyanater i 20 år. Man utvecklar nya mätmetoder i luft samt mäter ämnen i blod och urin. Det är resultat från denna forskning som har väckt stor uppmärksamhet under de senaste åren och visar på behovet av omfattande mätningar på en rad arbetsplatser inom olika branscher i landet. Detta behov understryks också av Svenska Metallindustriarbetareförbundet.

Forskarna vid enheten för arbetsmiljökemi har genom sin forskning tagit fram ny och banbrytande kunskap rörande isocyanater och polyuretan (PUR) i arbetslivet. Den visar klart hur ohälsa hos arbetstagarna kan sättas i samband med isocyanater-PUR. Forskningsprojekten har gett vid handen att etablerade mätmetoder för isocyanater i luft har underskattat exponeringen. Isocyanater har påvisats vid arbetsplatser, där man tidigare inte haft kunskap om att sådana förekom. Detta har medfört att arbetsrelaterade besvär kunnat kopplas till förekomsten av isocyanater på arbetsplatsen. Ett flertal drabbade arbetare har av denna anledning också fått sina arbetsskador erkända. Utifrån de nya rönen har redan flera ansvarsmedvetna företag byggt om sina lokaler för att minska exponeringen.

Mot denna bakgrund torde det vara av stort nationellt intresse att skapa förutsättningar för ett fortsatt långsiktigt stöd till denna forskningsverksamhet. Näringsdepartementet har genom sin medverkan till tillkomsten av enheten för arbetsmiljökemi och dess förläggning till Hässleholm visat stor lyhördhet och insikt om den där bedrivna isocyanatforskningens betydelse för arbets- och hemmiljön. Som utvecklingen hittills visat torde ett fortsatt stöd från samhällets sida också vara av yttersta vikt för att denna forskning skall kunna bedrivas i ett långsiktigt perspektiv till gagn för många arbetstagare som idag är utsatta för alltför stora och ofta onödiga risker i sin dagliga arbetsmiljö.

Stockholm den 23 oktober 2002

Peter Jonsson (s)

Claes-Göran Brandin (s)