Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om framtagande av kursplan i konsumenträtt och privat ekonomi för gymnasieskolan.
I den konsumentpolitiska handlingsplanen (prop. 2000/01:135) finns fem övergripande mål angivna varav ett är kunskapsmålet. Såväl i propositionen som i riksdagens ställningstagande sägs att konsumentundervisningen i skolan bör stärkas och att kunskaper i konsumenträtt och privatekonomi är viktiga instrument för att ungdomar som står i begrepp att flytta hemifrån till eget boende och/eller familjebildning har ett stort behov av denna utbildning.
Vidare sägs att Statens skolverk tillsammans med Konsumentverket bör pröva om det är lämpligt att utveckla en särskild kursplan i konsumenträtt och privatekonomi för gymnasiet. Tyvärr har detta förslag överlämnats till en utredning som enligt uppgift kommer att ta flera år innan förslag är framme för beslut. Då Konsumentverket redan idag har stor erfarenhet och ett stort kunnande inom de angivna områdena borde regeringen omgående medverka till att en kursplan tas fram till gagn för gymnasiets elever.
Frågan kan även belysas utifrån de enkätundersökningar som Konsumentverket med jämna mellanrum genomför angående ungdomars attityder och värderingar. T ex år 2000 ställdes frågan: ”Anser Du att Du fått tillräckligt med kunskap om konsumentfrågor?” Av svaren framgår att endast 11 procent svarat ja, 42 procent svarade delvis och hela 45 procent svarade nej. Det eleverna främst efterfrågade var utbildning i konsumenträtt och privatekonomi. Det finns ingen anledning att ytterligare fördröja att ta fram en kursplan för gymnasieskolan omfattande konsumenträtt och privatekonomi. Regeringen bör omgående ges detta uppdrag.
Stockholm den 21 oktober 2002 |
|
Eskil Erlandsson (c) |
|
Birgitta Carlsson (c) |
Viviann Gerdin (c) |