Motion till riksdagen
2002/03:Ub423
av Carina Ohlsson (s)

Sex- och samlevnadsundervisning


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att sex- och samlevnadsundervisningen bör bli obligatorisk i lärarutbildningen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att sex- och samlevnadsundervisningen i grundskolan och på gymnasiet bör få en likvärdig kvalitet i hela landet och om rektors ansvar för att det finns arbetsplaner utarbetade om vad man vill uppnå med undervisningen och att undervisningen genomförs.

Motivering

Enligt undersökningar på skolor och intervjuer med elever så är sex- och samlevnadsundervisningen i skolan av skiftande kvalitet. På många skolor undervisar man enbart i den biologiska delen och glömmer att sex- och samlevnadsundervisningen ska vara ett ämnesövergripande ämne med tid för diskussion och reflektion om värderingar och attityder. Detta bidrar till en traditionell syn på sexualitet där flickor har ett betydligt trängre handlingsutrymme än pojkar och detta bör förändras.

Det behövs en större medvetenhet om könsroller och om att flickor och pojkar drabbas på olika sätt av det rådande genussystemet.

Att påverka attityder är svårt och tar tid. Att arbeta med genusfrågor, såväl allmänt som relaterat till sexualitet, kräver ett långsiktigt och kontinuerligt arbete om man vill förändra attityder.

Fastän det tar tid och man till och med kanske måste prioritera bort andra delar av undervisningsinnehållet, så är detta nödvändigt. Orsakerna är flera. I skolorna tycker man sig ha observerat en hårdare attityd där sexuella trakasserier är vanliga. Vi har också kunnat läsa om gruppvåldtäkter på unga tjejer med unga förövare, sexualiserat våld och våldtäkter inom ungdomsidrotten, om förändrade sexualvanor och om en ökad konsumtion av porr bland unga.

Därför bör sex- och samlevnadsundervisningen bli obligatorisk i lärarutbildningen. Undervisningen i grundskolan och på gymnasiet bör få en likvärdig kvalitet i hela landet, där rektor måste styra upp och följa upp sex- och samlevnadsundervisningen mer och se till att det finns arbetsplaner utarbetade om vad man vill uppnå med undervisningen och att undervisningen genomförs.

Stockholm den 21 oktober 2002

Carina Ohlsson (s)