Motion till riksdagen
2002/03:Ub414
av Veronica Palm och Inger Segelström (s)

Genusperspektiv i skolan och i läroböcker


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att införa genusperspektiv i skolan och i läroböcker.

Motivering

Många kommuner borde ta en rad steg i riktning mot att bli bättre jämställda kommuner. Det är inte acceptabelt att på grund av kön, just därför att en person råkar vara kvinna, få en lägre lön än en manlig kollega, tvingas till deltidsjobb när man vill eller måste ha en heltid för sin försörjning. Det är inte heller acceptabelt att på grund av sitt kön få betydligt sämre möjligheter i sin utveckling på jobbet, sämre sjukvård eller att de skrämmande skillnaderna i behandlingen av män och kvinnor får fortsätta. Ska dessa kvarvarande orättvisor kunna bekämpas så krävs både konkreta insatser och beslut idag, samt ett brett arbete med värderingar.

Som socialdemokrater är vi självklart glada över beslutet på vår partikongress i november att vi nu är ett feministiskt parti. Men vår uttalade feminism är bara startskottet. Att vara feminister är att vara medvetna om könsordningens betydelse i samhället. Det är att vilja förändra den maktstruktur som bygger upp samhället och som missgynnar kvinnor. Därför räcker det inte att ta på sig etiketten feminist. Nu måste det ställningstagandet följas av konkreta förslag som sammantaget bidrar till att minska könsklyftorna och som leder till ett nytt jämställt samhälle där män och kvinnor också i praktiken får samma människovärde.

Det som nu måste göras är inte bara konkreta förändringarna i vardagen, som att införa rätt till heltid och att höja kvinnors löner så att de inte blir lägre på grund av kön. För att bryta årtusenden av manlig överhöghet måste också värderingar förändras, eller för den delen också moderniseras. Skola och förskola har här ett avgörande ansvar. Här grundläggs värderingar och förhållningssätt som avgör om det ska vara möjligt att långsiktigt uppnå jämställdhet. Därför har skolan en viktig roll.

Ska förändringar komma så är medvetenheten om den rådande könsordningen viktig. Insikter och kunskaper i genusfrågor är också en stark drivkraft för förändring. Den som en gång fått upp ögonen för hur stora orättvisor som fortfarande finns i ett samhälle som säger sig vara modernt kommer aldrig att kunna vara passiv och likgiltig. Sexuella trakasserier i skolan har blivit alltmer uppmärksammat och borde inte vara tillåtet i lag anser vi.

Vi anser att alla kommuner ska se till att varje elev får en grundläggande kunskap i genusfrågor. Självklart ska skolan i sitt arbete med värderingar vara inriktad på att elever i vardagen lär sig och tillämpar ett jämställt förhållningssätt. Men vi tror att det är nödvändigt att skolan också i sin undervisning, och ämnesövergripande, ger eleverna en god kunskap i genusfrågor. De kunskaperna är viktiga för att verkliga och grundläggande förändringar ska komma till stånd och för att vi äntligen ska kunna skapa ett samhälle där kvinnor och män behandlas lika och har samma rättigheter.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 15 oktober 2002

Veronica Palm (s)

Inger Segelström (s)