Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om jämställdhetsarbete i förskolan.
Vi formas tidigt att passa in i förtryckande könsroller – att bli kvinnliga och manliga. Hur vi präglar våra barn märks mycket tidigt. Vi fostrar barn till att vara pojkar eller flickor. Pojkar uppmuntras till aktiviteter förknippade med prestation – att fixa och vara aktiva. Flickor uppmuntras till aktiviteter förknippade med relation – att pyssla och ta hand om. Även om vi inte vill det så förstärker vuxenvärlden barnens könsrollsskapande, redan från det att de är mycket små.
Förskolan gör mycket bra för barns utveckling, framför allt vad gäller att förhålla sig till andra människor. Just för att förskolan har en viktig ställning för barnens sociala utveckling krävs extra mycket av personalen för att motverka förtryckande könsroller.
Jämställdhetslagens krav på alla arbetsplatser med mer än tio anställda att upprätta en jämställdhetsplan har varit till stor nytta på arbetsmarknaden. Den har varit ett stöd för de arbetsgivare som vill, men inte har kompetensen att, driva jämställdhetsarbete och samtidigt har den varit ett stöd för arbetstagare utsatta för diskriminering. Framför allt har kravet på jämställdhetsplaner synliggjort brist på jämställdhet och gett verktyg att arbeta vidare.
Barn i förskoleåldern präglas mycket starkt av sin omgivning. När det gäller att ge förskolan möjligheter att jobba mot förtryckande könsroller krävs många olika åtgärder. En möjlighet är att ge personalen, också i förskolan, det stöd som jämställdhetsplaner enligt jämställdhetslagen ger. Jag förutsätter att regeringen kontinuerligt arbetar med att utveckla jämställdheten också vad gäller könsroller i förskolan. Jag önskar att regeringen tar till sig tankarna kring jämställdhetsplaner på förskolan och arbetar vidare med att finna verksamma medel att befria flickor och pojkar från förtryckande könsroller.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 14 oktober 2002 |
|
Veronica Palm (s) |