Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ett europeiskt centrum för grundläggande flygutbildning.
Det är av stor vikt att de resurser som frigjorts genom de stora strukturella förändringarna inom försvaret tas tillvara. En av dessa resurser är F 5-området i Ljungbyhed, som tidigare användes för den militära flygutbildningen. Området är både genom sitt läge, den befintliga infrastrukturen och övriga tillgångar en nationell och internationell resurs, som inte bör gå till spillo.
Under överskådlig tid kommer kvalificerad flygutbildning, dels för att tillgodose behovet av piloter, dels för att öka flygsäkerheten, att behövas både i ett svenskt och i ett europeiskt perspektiv.
I Ljungbyhed finns en optimal anläggning för flygutbildning. Området är med sina speciella förutsättningar unikt. Ett motsvarande område torde inte vara möjligt att hitta i Europa. Fd F 5-anläggningen har tillgång till fullständig infrastruktur både vad avser bansystem och undervisningslokaler. Det finns fyra parallella, permanentade banor varav två i ”full längd”.
Kapaciteten för start och landning motsvarar med råge de internationella storflygplatsernas. Med tanke på att grundflygutbildning ställer stora krav på start- och landningskapacitet, är detta en mycket viktig faktor.
Ur flygutbildningsperspektiv är de meteorologiska förhållandena extremt goda. Det är inte en tillfällighet att svensk flygutbildning startade i Ljungbyhed. De goda ljus- och väderförhållandena i södra Sverige var av avgörande vikt för lokaliseringen. Sedan tillkommer effekterna av Söderåsen, som gör att vind- och siktförhållandena är perfekta.
Det hör till sällsyntheterna att väderförhållanden påverkar utbildningsverksamheten. En viktig faktor för flygutbildning är tillgången till luftrum. I Ljungbyhed finns direkt i närområdet god tillgång till luftrum, som lämpar sig för de aktuella övningsmomenten. Detta gäller även områden där det krävs tillgång till hög höjd för att genomföra speciella moment i utbildningen. För navigeringsövningar eller motsvarande finns det lämpliga områden, bland annat i södra Småland.
Flygutbildning kräver övningsmoment med start och landning på alternativa flygplatser. Ljungbyhed har, med sitt geografiska läge i södra Sverige, synnerligen god tillgång till dels stora och dels små alternativa flygplatser, både nationellt och internationellt. Samhället har en genuin flygkultur och gemene man har ett stort intresse av flygutbildning. I detta sammanhang skall inte heller glömmas den flyg-, forsknings- och utbildningskompetens som redan i dag finns på Universitetet i Lund.
Flygutbildning är kapacitetskrävande. Med sin tillgång till bansystem och luftrum jämte de meteorologiska förhållandena blir utbildningskapaciteten i Ljungbyhed hög, sett även ur ett europeiskt perspektiv. Utan att vidtaga ytterligare åtgärder, förändra regler eller investeringar, ligger förmågan redan i dag på 300 elever i utbildning samtidigt.
Sammantaget har Ljungbyhed, även i ett internationellt perspektiv, unika förutsättningar inom området. Här ligger en svensk exportprodukt och väntar. Europas oomtvistade i särklass lämpligaste plats för flygutbildning!
Tänkbara utvecklingsmöjligheter: Den i dag redan befintliga statliga flygutbildningen (TFHS) utvecklas. Initiativ tas till att lokalisera även icke statlig flygutbildning till Ljungbyhed. Flygrelaterade verksamheter, som forskning och utveckling, knyts ytterligare till området. Annan utbildning, såsom utbildning av flygtekniker och övrig markpersonal, lokaliseras i större utsträckning till Ljungbyhed.
Förutsättningar skapas för att internationella aktörer stimuleras till att nyttja de unika tillgångarna i Ljungbyhed. Här kan ett europeiskt centrum för grundläggande flygutbildning lokaliseras med en utbildningskostnad per elev långt under de priser det kostar på andra sidan Atlanten.
Stockholm den 20 oktober 2002 |
|
Margareta Pålsson (m) |