Motion till riksdagen
2002/03:Ub398
av Christina Nenes och Peter Jonsson (s)

Film- och medieutbildning vid högskolan i Trollhättan/Uddevalla


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om film- och medieutbildning vid Högskolan i Trollhättan/Udde­valla.

Motivering

HTU verkar i en region med stark industritradition och brukskultur och genomgår nu i likhet med många andra regioner en strukturomvandling. Stora industrier finns dock fortfarande kvar och de har stort behov av högskoleutbildad arbetskraft med delvis andra inriktningar än tidigare, ett exempel är verkstadsföretagens efterfrågan på designingenjörer. Det finns ett behov av differentierad industri och i regionen växer medieindustrin kraftigt framförallt beroende på att Film i Väst (FiV) har utvecklats till att bli bland de största filmproducenterna i Europa. Nyligen har regionen genom samarbetet mellan HTU, FiV och andra såväl små som stora företag utnämnts av KK-stiftelsen till att vara den nationella mötesplatsen inom området film.

Enbart regionens multimedieindustri, för att inte nämna nationens, har ett stort behov av högskoleutbildad kompetens och dess förväntan på HTU som samarbetspartner i detta avseende är omfattande. Samtidigt är detta branscher som lockar många ungdomar och de efterfrågar också i hög omfattning högskoleutbildning inom medieområdet.

HTU har en ambition att i så hög grad som möjligt leva upp till nämnda önskemål och behov. Utbildnings- och forskningsverksamheten skall relateras till varandra och styrelsen för HTU har också beslutat att inrätta Medieproduktion som ett profilområde vid HTU som väl svarar mot den utveckling som sker i omvärlden.

Utbildningar som under 2002 ges vid HTU och som har startat som en direkt följd av beskrivningen ovan är:

3D-animation och konstnärlig gestaltning har utformats av HTU tillsammans med den del av konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet som är förlagd till Stenebyskolan i Dals Lång Ed, Bengtsfors kommun. Utbildningen är helt unik, dvs. den finns inte någon annanstans och behovet och intresset från multimediebranschen är mycket stort. Bl.a. visas det genom att ledande företrädare för branschen finns representerade i styrgruppen för utbildningen. Den treåriga utbildningen startade hösten 2002 och drivs som ett EU-projekt. Andra finansiärer är Västra Götalandsregionen (VGR), Kommunförbundet Dalsland och Bengtsfors kommun. Genom sitt mycket stora engagemang för denna utbildning bidrog de gemensamt till att den kunde komma till stånd. Engagemanget skall ses som ett uttryck för att skapa fortsatta utvecklingsmöjligheter för film- och multimedieproduktion i Fyrbodalsregionen dels för att tillföra arbetstillfällen till Dalsland – i detta fallet Bengtsfors kommun –, dels för att medverka till att skapa möjligheter för HTU att utveckla unika utbildningar som i hög grad rekryterar studenter från övriga landet.

För att den utbildning som just nu har lockat över flera hundra sökande till ett fåtal platser inte bara skall bli ett ”projekt” utan även fortsättningsvis kunna ges och då inom det reguljära utbildningsutbudet vid HTU, fordras adekvata förutsättningar för medieutbildningen.

Sverige och vår region är ur ett internationellt perspektiv en framstående nation/region vad gäller den s.k. upplevelseindustrin såsom film, media, musik m.m. En satsning på Högskolan i Trollhättan/Uddevalla, med sina nya spännande utbildningar inom medieproduktion, är av största betydelse för att ta till vara och kunna fortsätta den dynamiska utvecklingen inom multimedieområdet.

Stockholm den 22 oktober 2002

Christina Nenes (s)

Peter Jonsson (s)