Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att se över möjligheterna att förbättra vuxnas villkor att genomföra studier.
Vi talar ofta om betydelsen av det livslånga lärandet. Förutom att ständig fortbildning ger personlig utveckling och främjar folkhälsan i stort ger en välutbildad befolkning landet konkurrenskraft och bättre framtidsutsikter.
De flesta av dagens system är anpassade för studenter som är förhållandevis unga. Ju äldre man blir, desto fler dörrar stängs. Exempel på detta är åldersgränsen för utbetalning av bostadsbidrag som ligger på 29 år, möjligheten att erhålla studiemedel som räknas av redan vid 41 års ålder samt det rekryteringsbidrag för vuxenstudier som upphör att utbetalas det år man fyller 50.
I teorin kan man studera livet ut. I praktiken försämras dock möjligheterna redan vid 29 års ålder. När man fyllt 51 är de ekonomiska möjligheterna att studera i princip obefintliga, trots att man rimligen har fjorton år kvar av sitt yrkesverksamma liv. Om vi skall fortsätta sträva efter det livslånga lärandet bör möjligheter att underlätta vuxenstudier snarast ses över.
Elanders Gotab, Stockholm 2002
Stockholm den 17 oktober 2002 |
|
Louise Malmström (s) |
Anne Ludvigsson (s) |