Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att skapa förutsättningar för fler att utbilda sig, inte minst inom bristyrken.
Vuxenutbildning är en viktig del i samhällets strävanden för att främja människors, samhällets och arbetslivets utveckling.
Utifrån erfarenheter från Kunskapslyftet har ett reformerings- och förnyelsearbete av vuxnas lärande påbörjats.
Riksdagen har ställt sig bakom ett övergripande mål för vuxnas lärande. Där framhålls att alla vuxna skall ges möjlighet att utvidga sina kunskaper och utveckla sina kompetenser för att främja personlig utveckling, demokrati, jämställdhet, ekonomisk tillväxt och sysselsättning.
Det finns emellertid en stor grupp som kommer i kläm i systemet och måste avstå från studier.
Inte minst gäller detta kvinnor som vill utbilda sig inom vårdyrket.
Den studerande, som gått igenom grundläggande utbildning innan hon/han fullgör sin utbildning till t.ex. undersköterska, har ofta förbrukat de 120 veckor, som nuvarande regelverk medger för en gymnasial utbildning. Många tvingas därför att avbryta sin utbildning av ekonomiska skäl. Några andra möjligheter att tillgodose behovet av studiefinansiering erbjuds inte.
Regelverket för aktivitetsstöd öppnar ej möjligheter för denna grupp. För den enskilde får denna situation konsekvenser men också för samhället eftersom vi missar dessa hett eftertraktade människorna till vården.
Jag anser därför att det är angeläget att regeringen studerar effekterna av nuvarande regelverk för vissa bristyrkesutbildningar. Mycket talar för att ökad flexibilitet inom vuxenutbildning och för vuxenstuderande kan bidra till att undanröja hinder för människor att ta del av det livslånga lärandet.
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Anne Ludvigsson (s) |
Louise Malmström (s) |