Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att bevilja Högskolan i Halmstad vetenskapsområdet teknik.
Högskolan i Halmstad har sedan starten 1977 expanderat kraftigt till dagens moderna högskola med välrenommerad grundutbildning och forskning. År 2001 omsatte högskolan 291 miljoner kronor, hade cirka 450 anställda och erbjöd utbildning på 27 program, sju magisterprogram och drygt 200 kurser med totalt cirka 6 500 studenter. Högskolan ansöker nu om att få vetenskapsområdet teknik och planerar att i ett senare skede ansöka om att få vetenskapsområdena samhällsvetenskap och humaniora.
Inom teknikområdet har högskolan 13 högskoleingenjörsprogram och tre magisterprogram. Antalet studenter inom det tekniska och naturvetenskapliga området har ökat för varje år, från 789 år 1997 till 1 501 år 2001. Sökandetrycket hör till det högsta i landet.
Etableringen av forskningen inom teknikområdet med profilering mot teknik präglad av innovation och entreprenörskap har i dagsläget resulterat i fem starka forskningsmiljöer där våra i dag 17 professorer (tio ordinarie, tre under tillsättning, tre adjungerade, en gäst) inom vetenskapsområdet teknik leder forskning och forskarutbildning. Forskningsområdena är:
Intelligenta system
Inbyggda system och datakommunikation
Industriell fysik och fotonik
Industriell organisation
Maskinteknisk produktframtagning
Dessa forskningsmiljöer tillsammans med stödområden inom tillämpad naturvetenskap och tillämpad ekonomi och matematik utgör basen för högskolans ansökan om rätten att disputera inom vetenskapsområdet teknik.
Högskolan avser att främst satsa forskarutbildning inom ämnena
Data- och Elektroteknik
Industriell organisation
Dessutom är avsikten att på sikt etablera ett tredje forskarutbildningsämne:
Maskinteknik
Högskolan i Halmstad har visat att det finns tillräckliga förutsättningar för forskarutbildningen. Redan i dag bedrivs de facto forskarutbildning av 45 doktorander inom det tekniska vetenskapsområdet inskrivna vid andra lärosäten, främst Chalmers tekniska högskola, Lunds tekniska högskola, Luleå tekniska universitet och Kungliga Tekniska Högskolan. Antalet disputationer ligger för närvarande på fem per år och beräknas växa till det dubbla inom fyra år.
Högskolan i Halmstads angelägenhet för en fortsatt dynamisk utveckling av Halland kan inte överskattas. För en fortsatt positiv utveckling av Högskolan i Halmstad kan inte betydelsen av vetenskapsområdet teknik överskattas.
Stockholm den 22 oktober 2002 |
|
Anne Marie Brodén (m) |
Henrik von Sydow (m) |