Motion till riksdagen
2002/03:Ub389
av Gustav Fridolin (mp)

Kuratorer och speciallärare


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om nationella riktvärden på antalet elever då en kurator eller skolpsykolog måste anställas.

  2. Riksdagen begär att regeringen utreder frågan om speciallärares ställning i den svenska skolvärlden.

Motivering

Alla undersökningar och utredningar säger samma sak, det var de unga som fick betala för 1990-talets nedskärningar. Särskilt drabbad blev skolan. Det är inte märkligt att många elever idag lämnar skolan utan grundläggande kunskaper i kärnämnen. Den generation som idag lämnar skolan blev utsatt för ett fruktansvärt svek när man gick i skolan mitt under sparfestivalen och fick se sådant som tidigare tagits som självklart bortplockat och försvunnet. Denna generation kommer av framtida historiker med största säkerhet att bli känd som ”nedskärningsgenerationen”.

Yrkesförbundet för ekonomer, samhällsvetare, personvalvetare, beteendevetare och socionomer visade under våren 2002 i rapporten ”Elevhälsa” att stressen bland elever ökat med 95 procent, koncentrationssvårigheterna med 91 procent, allmän nedstämdhet med 81 procent och aggressivt/utagerande beteende med 80 procent under de senaste tio åren. Ohälsan, såväl den psykiska som den fysiska, ökar kraftigt. De tillstånd som bedöms ha ökat mest är depressioner, ätstörningar, övervikt, ångeststörningar, tinnitus, allergier och astma. Den logiska slutsatsen blir att nedskärningarna drabbade elevhälsan och därmed studieresultatet mycket negativt. Mot bakgrund av detta blir frågan man kan ställa sig kring den svenska skolan hur så många elever fortfarande faktiskt klarar av att lämna skolan med fullgoda kunskaper i kärnämnena, inte varför så många inte gör det.

När nedskärningarna var verklighet var det vissa tjänster som försvann före alla andra på de svenska skolorna. Det var kuratorer och skolpsykologer och det var stödlärare för elever med särskilda behov, så kallade speciallärare. Båda nedskärningarna drabbade de elever som behöver mest stöd hårdast. Miljöpartiet har i samarbete med regeringen och Vänsterpartiet nu lyckats vända trenden och fått igenom satsningar på många nya tjänster i skolan. Nu är det viktigt att se till att de pengarna hamnar där de behövs bäst.

Vad gäller kuratorer och skolpsykologer finns ett stort behov av nationella riktvärden kring hur många elever det ska gå på en kurator eller skolpsykolog. Regeringen borde ges i uppdrag att återkomma med förslag till riksdagen kring sådana riktlinjer, man kan eventuellt tänka sig att skolorna åläggs att ha minst en heltidsanställd kurator eller skolpsykolog per påbörjat 500-tal elever. Det kan tyckas som ett ingrepp i det kommunala självstyret, men i grunden handlar det om elevrätt och sådana frågor behandlas med rätta i riksdagen.

Vad gäller så kallade speciallärare är situationen väldigt otydlig över hur det ser ut i skolvärlden. Man kan ana att det inte är ett attraktivt arbete och att lönen är oroväckande låg. Detta bör regeringen få i uppdrag att utreda för att sedan kunna återkomma till riksdagen med förslag för att nå en förbättring.

Stockholm den 22 oktober 2002

Gustav Fridolin (mp)