Motion till riksdagen
2002/03:Ub386
av Nils-Göran Holmqvist m.fl. (s)

Grundutbildningen vid Örebro universitet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet av fortsatt utbyggnad av grundutbildningen vid Örebro universitet.

Motivering

Örebro universitet spelar en viktig roll både som nationell resurs för högre utbildning och som drivkraft i utvecklingen i Örebro län och det regionalpolitiskt strategiska bergslagsområdet. Universitet har förvaltat sitt uppdrag med stor framgång. Man har balans i ekonomin, tar hem sina takbelopp och hade hösten 2002 en 15-procentig ökning av antalet förstahandssökande. 30 % av studenterna vid universitet har arbetarbakgrund, ett högre genomsnitt än rikets. Forskningsresurserna har också ökat starkt, det senaste året med nästan 50 %. I budgetunderlaget har universitet redovisat att man har utrymme för en betydande expansion, 750 helårsstudenter. Ett viktigt skäl till detta är en ambitiös satsning på regionala innovationssystem.

En fortsatt utökning av grundutbildningen vid Örebro universitet är angelägen. Behovet av utbildning är stort i regionen. Det har förstärkts av dramatiska strukturförändringar under de senaste åren. Ericssons produktionsenhet i Kumla, som för mindre än två år sedan hade 3 200 anställda har gjort en mycket kraftig neddragning av sin personalstyrka. När aviserade varsel för ytterligare 750 personer verkställts kommer företaget inte att kunna erbjuda arbete åt mer än 800 personer. Förändringen är så stor att den rimligen borde leda till kraftfulla insatser för ökad utbildning från statsmakternas sida. Till detta kommer stora utbildningsbehov i hela bergslagsområdet med bland annat befarade neddragningar i Degerfors, som förstärker en redan allvarlig situation för bergslagsområdet. Därför är besvikelsen stor över att universitetet, som för 2002 fick en ökning av sitt takbelopp med 30 miljoner kronor inte får uppdragen framskrivna i 2003 års budget.

Örebro har fått tre betydelsefulla och särskilda uppdrag av regeringen. Det ena handlar om utveckling av collegeutbildningen, det andra om yrkeshögskoleprogram, det tredje om att utveckla universitet som teckenspråkig miljö. I regeringens skrivelse angående omställningsarbetet för Försvarsmakten markerades också vikten av att universitetet startar verksamhet i Karlskoga. Allt detta kräver resurser i form av nya platser till grundutbildningarna.

Den begränsade tilldelningen av nya resurser till grundutbildningen vid Örebro universitet år 2003 ställer universitetet inför mycket svåra avvägningar. Pågående utbildningar vid Örebro universitet har ett högt söktryck och är uppskattade av studenter från ett stort omland. Till det bidrar både hög kvalitet på utbildningen och en god studiesocial miljö i Örebro, där bland annat kommunens studentbostadsgaranti har stor betydelse för studenterna. Samtidigt är det nödvändigt att Örebro universitet har tillräckliga resurser för sin satsning på ett regionalt innovationssystem med syfte att öka den allmänna utbildningsnivån och förstärka kompetensen i bergslagsregionen.

Vi menar därför att det är nödvändigt att statsmakterna skapar förutsättningar för en fortsatt expansion av grundutbildningen vid Örebro universitet, både genom att den långsiktiga utbyggnaden av grundutbildningen vid universitetet säkras och genom att möjligheterna till omfördelning av takbelopp tas till vara. Det senare i de fall då enskilda lärosäten inte har möjlighet att fullgöra sina utbildningsuppdrag.

Stockholm den 18 oktober 2002

Nils-Göran Holmqvist (s)

Helena Zakariasén (s)

Lennart Axelsson (s)

Matilda Ernkrans (s)