Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Högskoleverket och andra berörda verk och institutioner i uppdrag att kartlägga vilken bild av homo/bisexuella och transpersoner som förmedlas till blivande lärare.
Skolan fyller en stor och viktig del av en ung människas liv. Det är också viktigt att man som ung vet att man med förtroende skall kunna vända sig till sina lärare och annan elevvårdspersonal och vara säker på att man möts av professionella och kunniga människor. Att man inte bara skall bli ”tolererad” utan bli bemött med respekt och acceptans. Som elev i en obligatorisk skola skall man inte behöva möta personal med bristande kunskap och förståelse för homo- och bisexuella.
Här är lärarutbildningen viktig – det handlar om att motverka fördomar, både sina egna och andras. Inom olika typer av yrkesutbildningar förekommer det moment i utbildningen som kan vara kränkande för homo- och bisexuella. Detta bekräftas av de homosexuellas organisationer. Bland exemplen kan nämnas att det fortfarande används en lärobok i ämnet psykiatri som till sitt innehåll beskriver homosexualitet på ett kränkande sätt. I de flesta fall är det upp till läraren att avgöra vad man väljer att ta upp under föreläsningarna.
En genomgående och grundlig undersökning bör göras av vilken bild av homo/bisexuella och transpersoner som förmedlas till blivande lärare och hur kurslitteratur som används i lärarutbildningen behandlar frågan om homo- och bisexualitet. I ett samhälle som bygger på principen om alla människors lika rätt kan det inte vara acceptabelt att man som homo/bisexuell eller transperson behandlas annorlunda.
Stockholm den 16 oktober 2002 |
|
Helena Zakariasén (s) |
|
Nils-Göran Holmqvist (s) |
Lennart Axelsson (s) |
Matilda Ernkrans (s) |